MEĐUNARODNI DAN MIRA

Trebamo obrazovanje za mir i nenasilje

21.09.2009 u 12:59

Bionic
Reading

U svijetu se obilježava Međunarodni dan mira, koji će ove godine biti posvećen inicijativi za nuklearno razoružanje. Glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon traži od vlada i građana svijeta da se usredotoče na važna pitanja nuklearnog razoružanja i neširenja tog oružja

Glavni tajnik istaknuo je da su događaji posljednjih godina potvrdili da i dalje postoji prijetnja nuklearne katastrofe i da će ona prijetiti svijetu sve dok postoji rizik da neke zemlje i teroristi mogu imati ili razvijati nuklearno naoružanje.

Ovogodišnji Međunarodni dan mira bit će obilježen u vrijeme 64. sjednice Opće skupštine UN-a. Njoj će nazočiti mnogi svjetski čelnici, a njih je glavni tajnik pozvao da ozbiljno razmotre to pitanje.

On je podsjetio da SAD i Rusija idu ka novom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja. Nuklearno razoružanje nije nerealni cilj iako u svijetu još postoji 20.000 bojnih glava, ocijenio je Ban Ki-moon na konferenciji o toj temi održanoj u Meksiku 9. ovog mjeseca. U svijetu ima 20.000 komada nuklearnog oružja i mnoga od njih su spremna za reaktiviranje. Međutim, postoji nada za postizanje razoružanja, izjavio je glavni tajnik UN-a.

Hrvatski Centar za mirovne studije ističe da, nažalost, ni Međunarodni dan mira svijet neće dočekati bez oružanih sukoba, nasilja, ubijanja, nanošenja materijalne štete, uništavanja kulturne baštine i ljudskih postignuća. Podsjeća da na žrtve brojnih oružanih sukoba diljem svijeta, od Afganistana i Iraka preko Palestine i Izraela, sve do Čada, kao i krhkog mira koji koči razvoj Kosova i Bosne.

Iz CMS-a poručuju da hrvatsko neposredno ratno iskustvo treba postati glavna polazna točka za stvaranje nacionalnih i međunarodnih politika izgradnje mira i sigurnosti.

'Ukoliko iskreno vjerujemo da je nenasilje jedna od temeljnih vrijednosti našega društva ili ju kao takvu želimo graditi, onda smo dužni tu vrijednost i njegovati. Koliko god govor o miru i nenasilju često zvuči kao fraza, ne smijemo dopustiti da fraze izbrišu vjeru u prakticiranje nenasilja. Zbog toga je važno svakodnevno živjeti nenasilje i graditi mir na svakom pojedinačnom koraku.' - naglašava vodstvo CMS-a u izjavi za javnost.

Upozoravaju da i dalje više 'slavimo' našu ratnu povijest, nego što smo se spremni i samokritički osvrnuti na nju, da u našim školama i dalje ne postoji obrazovanje za mir i nenasilje, da se program obrazovanja za ljudska prava provodi se tek površno i deklarativno, a osjećaj sigurnosti građana/ki poljuljan je strogim i nefleksibilnim ekonomskim mjerama.

Povodom Svjetskog dana mira Centar za mirovne studije pozvao je građane na javnu prezentaciju Boalovog kazališta potlačenih na kojoj će se prezentirati 2 aktualne situacije koje tematiziraju potrebu uvođenja mirovnog obrazovanja u škole, kao i važnost osvještavanja i sankcioniranja diskriminacije.

Scene su pripremili sudionice i sudionici još uvijek neformalnih edukacijskih programa - Mirovnih studija i Škola ljudskih prava.
Pozivamo vas da zajedno pronađemo nenasilna rješenja i doprinesemo društvenoj promjeni. Prezentacije će se održati u ponedjeljak, 21. rujna od 18 – 20 sati u Društvenom centru Kino Mosor, Zvonimirova 63