analiza, strategija, pa zakon

HND oštro protiv Prijedloga zakona o elektroničkim medijima: Trebalo je prvo napraviti ozbiljnu analizu stanja

25.11.2020 u 11:18

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro se protivi prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima koji bi se uskoro trebao raspravljati u Hrvatskom saboru. Napominju kako i dalje smatraju lošim da se iz cijeloga medijskog zakonodavstva Ministarstvo kulture i medija odlučilo prvo na izradu novog Zakona o elektroničkim medijima, a da prije toga nije definirana medijska politika

Iz HND-a ističu kako bi logično bilo prije toga donijeti i 'krovni zakon', odnosno novi Zakon o medijima. Podsjećaju, također, na prijedloge, komentare i primjedbe koje su iznijeli, prvo sudjelujući u radnoj skupini, a nakon izlaska iz nje, i u javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima.

'Napominjemo da je riječ o prvom medijskom zakonu koji se donosi nakon 15 godina i očekivali smo da će Ministarstvo – ako već nije napravilo neku ozbiljnu analizu stanja u medijima, pa donijelo neku ozbiljnu strategiju, pa onda vidjelo koji su nam zakoni zaista potrebnu – povesti računa o očitim problemima medija i novinarstva', navodi se u priopćenju.

Ističe se, na primjer, kako smo u posljednjih nekoliko godina ostali bez 50 posto zaposlenih u medijima, a radni uvjeti novinara su sve teži.

'Da ne spominjem krizu i otpuštanja koja se već događaju, a uvjetovana su COVID-krizom. Stari problem je i ovisnost medija o političkim strukturama, a tu je i pritisak ekonomskih struktura, pa je logično da javnost gubi povjerenje u medije jer se sve to reflektira i na njihovu kvalitet.', piše u priopćenju HND-a objavljenom i na službenim stranicama.