MESIĆ PROTIV AKCIJE SAVEZNIKA

'Trebalo je prvo poslati promatračku misiju u Libiju'

21.03.2011 u 20:48

Bionic
Reading

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru s njemačkim veleposlanikom Berndom Fischerom istaknuo je da je pri svemu što se poduzima u vezi s Libijom trebalo imati na umu specifičnost unutarnjeg ustroja te zemlje i osobnost samoga Gadafija

Mesić smatra da je ishod započetih vojnih operacija neizvjestan, a da su povezane s rizicima što ih je vrlo teško procijeniti. Trebalo je prije toga iscrpiti sve druge mogućnosti, npr. hitno poslati na teren promatračku misiju koja bi osigurala da svijet dobije potpune i objektivne informacije o svemu što se zbiva, umjesto da ovisi o izvještajima medijskih dopisnika i blogera, odnosno priopćenjima sukobljenih strana.

Mesić
je upozorio da bi svakako trebalo spriječiti dojam, i to ne samo riječima, kao da se rezolucija Vijeća sigurnosti koristi kao pokriće za fizičko likvidiranje pukovnika Gadafija i promjenu ustroja vlasti u Libiji. Arhitekturu buduće Libije moraju osmisliti i ostvariti Libijci, upozorio je on, dodajući da zbog toga i pobunjenici moraju pokazati volju za pregovore.