NA POZIV HČSP-A

Trebali su doći najgori nasilnici ekstremne desnice Europe

12.04.2012 u 10:53

Bionic
Reading

Neofašistička i ekstremno nacionalistička konferencija koju organizira HČSP u Zagrebu imat će živopisne, ali i potencijalno opasne goste iz Francuske, Mađarske, Belgije i Bugarske. Tportal je istražio koga stranka Josipa Miljaka dovodi u Zagreb, a među njima su i predstavnici organizacija povezanih s nasiljem i ubijanjem te oni koji žele Međimurje pripojiti Mađarskoj

Oko HČSP-ove ekstremno nacionalističke konferencije, koja ima elemente neonacizma, ovih se dana zasluženo podigla velika buka u hrvatskoj javnosti, koja većinom zgroženo reagira na okupljanje stranaka i udruga povezanih s ekstremnom desnicom i nasiljem u Zagrebu. Oglasio se i predsjednik Ivo Josipović, ispravno upozorivši da se u djelovanju HČSP-a može prepoznati i govor mržnje, a ni konzervativniji dio domaće javnosti ne bi trebao ostati ravnodušan na činjenicu da je HČSP u Zagreb pokušao dovodi prijatelje Vojislava Šešelja (francusku Nacionalnu frontu), kao i ljude koji Hrvatskoj odriču teritorijalni integritet i suverenitet.

Iako su u HČSP-u donekle magloviti oko toga koga konkretno dovode u Zagreb i s kakvim opasnim namjerama, iz njihovih priopćenja te izjava predsjednika ove stranke Josipa Miljaka jasno je da dolaze ekstremisti iz Njemačke, Austrije, Belgije, Bugarske i Mađarske. Kako će se predstavnici svih tih skupina i HČSP ujediniti u mržnji, nije do kraja jasno, s obzirom da – kada se malo pažljivije analizira – imaju dosta suprotstavljenih i međusobno isključivih stavova.

Primjerice, iz Njemačke je bilo najavljivano kako dolazi ekstremno desni NPD (Nacionalna partije Njemačke), stranka koja dobar dio svoje ideologije i djelovanja baštini iz Hitlerova nacizma. A svatko tko je imalo upoznat sa stavovima Adolfa Hitlera, naširoko iznesenima u 'Mein Kampfu', zna da je on na Slavene gledao kao na nižu rasu. HČSP je dakle želio ugostiti ljude koji Hrvate po automatizmu rođenja smatraju nevrijednima, no kada su jučer popodne konačno objavili popis gostiju, među njima ipak nije bilo predstavnika NPD-a.

Jobbik, VMRO, Voorpst

S nasiljem i kriminalnim ponašanjem je povezana i mađarska ultranacionalistička stranka Jobbik, još jedan gost HČSP-a. Jobbik je poznat po svojem otvorenom antisemitizmu, mržnji prema Europskoj uniji, ali i po progonu Roma, zbog čega su neki pripadnici ovog ugroženog naroda već platili životom.

U Zagreb bi trebao doći, kako je najavio Josip Miljak, dopredsjednik Jobbika Laszlo Toroczkai, osoba koja je svojedobno dobila jednogodišnju zabranu ulaska u Srbiju zbog izazivanja tuče. Toroczkaiju su pak Slovaci na pet godina zabranili ulazak u zemlju, jer javno zastupa stav da se dijelovi Slovačke moraju pripojiti Mađarskoj.

Jobbik smatra da se isto treba učiniti i s dijelovima Hrvatske te da Mađarska danas treba imati granice iz 1918. godine, što bi primjerice uključivalo i Međimurje. Treba li uopće naglasiti koliko je apsurdno što se HČSP-ovci, navodni veliki hrvatski domoljubi, druže i povezuju s onima koji žele raskomadati Hrvatsku? Povrh toga, Jobbik je baš jučer iznio prijedlog kako bi se u Mađarskoj trebala opet kriminalizirati homoseksualnost, što je miljama daleko od temeljnih vrijednosti Europske unije i cijelog civiliziranog svijeta.

Iz Bugarske pak dolaze predstavnici marginalne ultradesničarske stranke VMRO. Dotični su mnogo manje uspješni od ekstremnih desničara iz stranke Ataka, koja sjedi u bugarskom parlamentu, pa je odgovarajuće da se povezuju s vječno izvanparlamentarnom strankom HČSP. VMRO ima teritorijalne pretenzije prema Makedoniji, a prošle godine su bili u medijima zbog napada na skupinu Jehovinih svjedoka. Napali su ih Molotovljevim koktelima, povrijedivši petero ljudi, a tukli su i žene i djecu. Njih će na skupu u Zagrebu predstavljati stanoviti Angel Dzambaski, kojeg HČSP titulira kao 'dopredsjednika VMRO-a i gradskog zastupnika Grada Sofije'.

Među pozvanima u Zagreb se nalaze i predstavnici francuske Nacionalne fronte, čiji je višedesetljetni lider bio ekstremist Jean Marie Le Pen. O njegovim susretima i druženjima s Vojislavom Šešeljom i Radovanom Karadžićem se u medijima naširoko pisalo, a i sam Le Pen je izjavio da u svemu tome ne vidi ništa sporno. Njegova je pak stranka poznata po poricanju Holokausta, mržnji prema Židovima i muslimanima te slavljenju francuskih kolonijalnih zločina u Sjevernoj Africi. Ipak, Nacionalna fronta neće doći u Zagreb, što će posebno obradovati njihove neofašističke kolege iz Srbije koji su ih već počeli optuživati za izdaju zbog 'povezivanja s ustašama'. No, zato će gost HČSP-a biti Thibaut de Chassey, predsjednik marginalne ekstremne stranke Francuska obnova. Njihov je pak politički cilj Francusku vratiti u vrijeme prije Francuske revolucije, dakle u feudalizam!

I na kraju, tu su i predstavnici nacionalističke desničarske udruge Voorpst, koja želi teritorijalnu dezintegraciju Belgije, odnosno odvajanje Flandrije od Valonije. Trenutno im je najveći trn u oku aktualni belgijski premijer Elio di Rupio, kojem odriču legitimitet te ga na svojim službenim stranicama nazivaju 'valonsko-belgijskim premijerom kojeg podržavaju flamanski kolaboracionisti'.

Jobbik