INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ

'Treba zaštiti Vrhovni sud od Vlade!'

16.06.2010 u 15:08

Bionic
Reading

Vladinim amandmanima na izmjene Ustava, koje je donijela 15 sati prije rasprave u Saboru, usprotivila se HNS-ovka Vesna Pusić, a SDP se složio gotovo sa svime osim s amandmanom kojim se Vrhovni sud oslobađa podnošenja izvješća Saboru. Smatraju da Vrhovni sud može biti neovisan i podnositi izvješća Saboru

U Saboru je nastala žustra rasprava oko toga kako Vlada može bez suglasnosti oporbe ili barem Odbora za Ustav, donijeti amandmane za izmjene Ustava, i to 15 sati prije rasprave. Zato je sazvan Odbor na kojem se vodila burna rasprava oko svih pet Vladinih amandmana, a posebno oko odluke da Vrhovni sud ipak ne mora podnositi izvještaj Saboru jednom godišnje.

Naime, tu je odluku Odbor jednoglasno donio na posljednjoj sjednici, a Vlada ga jučer poništila amandmanom i rekla da nije potrebno da Vrhovni sud 'polaže račune' Saboru.

SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović rekla je kako to SDP neće podržati, jer je na Odboru bilo drukčije izglasano i jer članak 4. Ustava objašnjava da tri vlasti (sudbena, izvršna i zakonodavna) moraju surađivati, iako su neovisne jedna o drugoj.

'Sada to Vlada ne želi! Treba zaštiti sudbene vlasti od izvršne i od netransparentnog komuniciranja telefonom', rekla je Antičević Marinović i objasnila da je upravo podnošenje izvješća Saboru način da se Vrhovni sud zaštiti od Vlade. Naime, Vrhovni sud podnosi izvješće Ministarstvu, pa se postavlja pitanje zašto ne bi i Saboru?

HNS-ovka Vesna Pusić postavila je pitanje zašto glavni državni odvjetnik, koji nije simbol sudbene vlasti nego samo element, mora podnositi izvješće Saboru, a predsjednik Vrhovnog suda ne?

SDP-ovac Boris Šprem slaže se: 'Čudna smo mi zemlja, čudno donosimo Ustav i čudno odbijamo amandmane koje smo jednoglasno donijeli na Odboru.' Dodao je kako HNB sada u Ustavu dobiva autonomnost, ali ostaje obaveza da se podnosi izvješće Saboru jednom godišnje i pita se zašto se to ukida za Vrhovni sud.

Sve je to pokušao objasniti predsjednik Odbora, HDZ-ovac Vladimir Šeks: 'Usprotivili su se članovi na općoj sjednici Vrhovnog suda i Udruga hrvatskih sudaca te su iznijeli razloge i argumente zašto bi podnošenje izvješća Saboru bilo miješanje u sudbenu vlast. Ja se slažem da to ne treba ići u Ustav, nego u Zakon o sudovima.'

Budući da će, prema najavi, SDP prihvatiti Vladine amandmane, u novom Ustavu neće biti obaveza da Vrhovni sud izvještava Sabor o svom radu za razliku od drugih državnih tijela.

Osim toga, SDP-ovci su i na Odboru podigli ruke za ostale Vladine amandmane kojima se u preambuli Ustava navodi umjesto dosadašnje formulacije - 'pobjeda hrvatskog naroda u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu' novi - 'pobjeda branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu'. S time se nije složila Pusić koja smatra da se time razjedinjava narod i da dobivamo 'ravnopravne i ravnopravnije' građane.

Također, Pusić se ne slaže s formulacijom - 'država posebno skrbi o braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, udovicama i djeci poginulih hrvatskih branitelja' te se pita hoće li zbog toga djeca branitelja koja ne uspiju upisati fakultet podizati tužbe Ustavnom sudu, jer prema Ustavu oni imaju pravo na 'posebnu skrb'.

Ipak, ovim amandmanima se nisu usprotivili članovi SDP-a te su zamjerke Vesne Pusić prošle gotovo neprimjetno.