PREDSJEDNICA U ZEMUNIKU

'Treba zadržati borbeno zrakoplovstvo jer je to pitanje suvereniteta'

05.04.2016 u 20:22

  • +20

Kolinda Grabar Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

Prvoga dana, nakon otvorenja Ureda u Zadru, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je poslijepodne 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku, gdje je izjavila da Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo jer ima tradiciju tog zrakoplovstva, a - istaknula je - to je i pitanje suvereniteta.

Na sastanku s ministrom obrane Josipom Buljevićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnikom Mirkom Šundovim i ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadnim generalom Ivicom Kinderom hrvatska predsjednica razgovarala je o pripremi protupožarne sezone i spremnosti našeg borbenog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

'Zadovoljna sam onim što sam čula, ali puno toga ovisi i o odgovornosti građana i o vremenskim uvjetima. Uvjerila sam se da je hrvatsko nebo pod kontrolom i da je sigurno', izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović prije obilaska zrakoplova i helikoptera 93. zrakoplovne baze.

Na novinarsko pitanje hoće li biti kupljeni lovački avioni, odgovorila je kako je to 'strateška odluka koju moramo donijeti svi zajedno'.

'Moj stav je poznat odavno, mislim da trebamo zadržati borbeno zrakoplovstvo. Hrvatsko nebo je sigurno, ali činjenica je da postoji tradicija borbenog zrakoplovstva, da je to pitanje i suvereniteta. Potencijalni gubitak jedne generacije pilota ako bismo se odrekli borbenog zrakoplovstva ne bi bio dobar, a kao što znamo, ugroze u svijetu se tako brzo mijenjaju da treba voditi računa o tome da su hrvatske Oružane snage sigurne, spremne, dobro obučene i ekipirane bez obzira na to što smo članica NATO-a', rekla je hrvatska predsjednica.

Istaknula je da tu odluku treba donijeti odgovorno i razmisliti o svim našim mogućnostima i potrebama - proračunskim i svim drugima.

'Držim kako je vrijeme da napokon počnemo raditi na novoj strategiji nacionalne sigurnosti koju nemamo već godinama. U međuvremenu smo ušli u EU i NATO, dakle - to nije pitanje odluke jedne osobe, nego strateške odluke cijelog državnog vodstva uz kvalitetnu javnu raspravu', poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Na pitanje novinara je li na sastanku bilo riječi o remontu MIG-ova u Ukrajini te ima li kakvih saznanja kako teče istraga, odgovorila je kako 'na ovome mjestu nema potrebe razgovarati o istrazi', da su razgovarali isključivo o tehničkim aspektima i drugim oblicima spremnosti Oružanih snaga.

'Kad je riječ o samoj istrazi, to treba pitati nadležne jer ja čekam rezultate istrage', dodala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ministar obrane Josip Buljević kratko je rekao da je istraga 'u rukama Državnog odvjetništva, a vojna policija i vojno-obavještajna agencija surađuju s njima i dobro su obavile svoj posao'.

Na pitanje hoće li biti progona članova bivše Vlade, ministar Buljević je odgovorio: 'Teško mi je o tome govoriti, ali onaj tko bude kriv, bit će progonjen.'

Predsjednica Grabar-Kitarović u srijedu će boraviti na Dugom otoku, gdje će se u Salima sastati s načelnikom Zoranom Morovićem i općinskim vijećnicima, posjetiti tvornicu ribljih konzervi 'Mardešić', Osnovnu školu Petra Lorinija, Park prirode Telašćicu, maslinike obitelji Morović u Žmanu i Područnu školu i Božavi.