SABOR O TROŠARINAMA NA DUHAN

'Treba otvoreno reći građanima - što ste pušili, pušili ste'

27.06.2013 u 12:15

Bionic
Reading

'Bile su to pristojne zarade, a sada su dobili promjene sustava gdje će krv propišati i morati odgovarati za inventure, imati s njima problema i morat će zbog njih odgovarati', tim je riječima prije samo tjedan dana iz Ministarstva financija objašnjeno zašto se ide u izmjene Zakona o trošarinama, kojima se želi uvesti reda na tržištu duhana i spriječiti muljaže s markicama. No u to ne vjeruju u HDZ-u, nego su, naprotiv, uvjereni da će se s novim markicama otvoriti prostor za makinacije

Predstavljajući izmjene Zakona o trošarinama, zamjenik ministra Boris Lalovac kazao je kako će se njima omogućiti da se na jednak način oporezuju cigarete kod povećanja visina trošarina i povećanja maloprodajne cijene cigareta.

'Ovim izmjenama zakona želi se onemogućiti stvaranje spekulativnih zaliha radi izbjegavanja plaćanja trošarine, odnosno oporezovati te zalihe i onemogućiti nastup štetnih fiskalnih učinaka za prihode državnog proračuna Republike Hrvatske i tako ujedno osigurati jednak tretman za sve trošarinske obveznike', rekao je Lalovac.

Kazao je Lalovac kako se trošarinskim obveznicima duhanskih prerađevina cigareta i ostalim osobama koje prodaju cigarete propisuje obaveza plaćanja trošarina na cigarete koje su već ušle u potrošnju.

Naime, po novome na markicama više neće biti maloprodajna cijena čime će se izjednačiti status cigareta na zalihama i onima puštenima u promet.

'Sumnja u povratnu primjenu zakona otklonjena je amandmanom Vlade kojim se omogućuje prodaja cigareta po višim maloprodajnim cijenama od naznačenih na duhanskim markicama u prijelaznom razdoblju najkasnije do 1. studenog 2013., čime je omogućen učinak prelijevanja porezne obveze na ostale sudionike u lancu prodaje cigareta', rekao je Lalovac.

Ako se pita HDZ, ove izmjene zakona neće stati na kraj muljažama s markicama pa Ivan Šuker predlaže da se vladajući fokusiraju na nešto drugo.

'Recimo, domaće cigarete u Hrvatskoj su 18 kuna. Iste takve cigarete u Bosni i Hercegovini su 12 kuna. Ona poznata cigareta koju reklamiraju oni kauboji je 13 kuna u Bosni i Hercegovini, a 24 kune u Republici Hrvatskoj. Dakle, ako je razlika 10 kuna, logična je stvar da je to nešto što je vrlo interesantno za šverc i prostor. Mislim da je to prostor gdje ovaj zakon treba urediti kako spriječiti da te cigarete koje su u daleko nižoj cijeni dolaze čim manje u Hrvatsku, a ne se baviti nekakvim sporadičnim problemom u Hrvatskoj koji će uvijek u određenom postotku postojati. Vi ih naprosto ne možete eliminirati', rekao je Šuker.

Nije mu se svidjelo ni rješenje prema kojem na markicama neće više pisati cijena. 'Rješenje u kojem se predlaže da nakon stupanja ovoga zakona na snagu nove markice ne sadrže maloprodajnu cijenu tek otvara prostor za makinacije i za raznorazne trgovine na crno. Jer ako vi na kutiji cigareta nemate maloprodajnu cijenu, dignete trošarine u datom momentu, tko će od običnih građana znati po serijskom broju je li ta kutija cigareta napravljena prije povećanja cijena ili je napravljena poslije povećanja cijena ili je uvezena prije povećanja trošarina ili je uvezena poslije povećanja trošarina', upozorio je Šuker predloživši da se trošarine jednom godišnje usklađuju s EU-om.

'Znam da se usklađuje s cijenama EU-a. Treba otvoreno reći i građanima - što ste pušili, pušili ste. Jer običan građanin, dakle onaj koji još prima prosječnu plaću očigledno više neće imati za tu kutiju cigareta niti će moći kao Dudek pušit onaj Ibar ili Moravu bez filtera jer mislim da se kod nas to više ne može ni kupiti', kazao je pak HDSSB-ov Zoran Vinković.

No istovremeno Vinković je uvjeren da se Zakon o trošarinama hitno mijenja kako bi se napunio proračun.

'Zamjeniče ministra, ne znam koristite li duhanske proizvode, ali doći ćete na kiosk, u trgovinu, jednostavno ćete morati pravno objasniti kako na markici stoji jedna cijena, a u trgovini ćete toj ili na onom kiosku dobiti po drugoj. To je vjerojatno novo poglavlje u teoriji ekonomije', rekao je Vinković.

Nedoumice je pokušao objasniti SDP-ov Ivo Jelušić. 'Ne, od sada pa nadalje na markicama neće biti cijene nikakve. Prema tome, na markicama nema cijene cigareta. Pitam se zašto bi uopće trebala biti cijena na markici? Zašto jedino na cigaretama mora, a nema na drugim robama? Kažete, zato što je u toj cijeni cigareta bio ogroman udio trošarine koji je državni prihod. Točno, ali bilo je i na alkohol pa isto nije bilo cijene. A ovo što je ostalo na zalihama dok se ne rasproda, da, točno, prodavat će se po cijenama kakve su na tržištu bez obzira na to što piše na markici', rekao je Jelušić.