PUSIĆ O GRANICI S BIH

'Treba nam konsenzus s HDZ-om'

02.08.2012 u 12:13

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas da je pitanje ratifikacije sporazuma Tuđman-Izetbegović iz 1999. prava tema za konsenzus s oporbenim HDZ-om koji je, naglasila je, stalno i pozivao na konsenzus oko gradnje Pelješkog mosta, a prije nešto više od godinu dana, kada je bio na vlasti, potvrdio je privremeni režim u Malostonskom zaljevu predviđen upravo tim sporazumom

Ministrica Pusić je, uoči sjednice Vlade, na novinarski upit treba li za ratifikaciju dvotrećinska većina u Hrvatskom saboru odgovorila kako će pravni stručnjaci analizirati cijelu situaciju i vidjeti što je potrebno za ratifikaciju sporazuma koji je, napomenula je, potpisala HDZ-ova vlada, a ta ga je stranka lani potvrdila kao privremeni režim.

'Evo, ako treba konsenzus, to je tema konsenzusa. Stalno su pozivali na konsenzus što se mosta tiče, a mi smo pronašli način, vrlo vjerojatno, na koji se može doći do novca. Ovo je jedna tema na koju mogu pozitivno odgovoriti, s obzirom da su prije godinu, dvije to smatrali normalnim i prihvatljivim rješenjem, a taj je režim na snazi', poručila je Pusić.

'Mislim da treba završiti s tim ponašanjem - ako sam na vlasti, onda guram jednu varijantu, a ako nisam, onda sam protiv svega što može riješiti problem', dodala je.

Odbacila je prigovore da je hrvatska Vlada šutjela o mogućoj ratifikaciji sporazuma iz 1999. godine te da je hrvatska javnost o tome prvo čula od vlasti u BiH, naglasivši da se o tome razgovara već mjesecima.

Pusić je potvrdno odgovorila na pitanje znači li privremeni režim da su dva sporna otočića i vrh poluotoka Kleka u Malostonskom zaljevu praktično još od 1999. pod jurisdikcijom BiH.

Potvrđen je, ustvrdila je, privremeni režim i u ovom su trenutku stvari takve i uprava nad pojedinim dijelovima takva kakva piše u tom sporazumu. 'Ali pretpostavljam da to nitko nije primijetio ili se pravi da nije primijetio, jer je privremeni režim potvrđivan opetovano u parlamentu, uključujući prije nešto više od godinu dana', poručila je.

Pusić je novinarima rekla da Vlada nije nezadovoljna jer je predsjednik Republike Ivo Josipović 2010. godine podržao ratifikaciju sporazuma, a sada kaže da ga mora proučiti kako bi dao svoj stav.

Kazala je i da s BiH nije postignut dogovor da sporazum ide paralelno u ratifikaciju u Sabor i Skupštinu BiH, iako je bosanskohercegovačke vlasti, navela je, sama obavijestila o tome da Hrvatska o tome razmišlja te da bi, ako se postigne dogovor o ratifikaciji, to bilo dobro rješenje.

Upitana očekuje li probleme zbog izjava premijera Republike Srpske Milorada Dodika da se granični sporazum između Hrvatske i BiH neće moći postići bez Republike Srpske, odgovorila je da će se to tek vidjeti. 'Tu ima različitih izjava i situacija, ali mislim da ima dovoljno racionalnih argumenata da se problem riješi i da je svima u interesu da se makne jedan korak naprijed, a ne da se i dalje po ovom režimu, po kojem živimo već desetljeće, na neki način razvlačimo u neriješenim situacijama i sami sebi otežavamo ono što je jedan od bitnih ciljeva - da racionalno riješimo pitanje povezivanja hrvatskog teritorija', kazala je Pusić.  

Istaknula da je Hrvatska na pragu dobrog i financijski izvedivog rješenja kojim bi prometno povezala dubrovačko područje s ostatkom zemlje te da s Europskom komisijom (EK) i BiH razgovara o dvije varijante – o koridoru kroz Neum te o Pelješkom mostu.

Ponovila je da je EK definitivno potvrdio da se most kao europski projekt može kvalificirati za financiranje iz fondova EU-a te da kao drugi korak slijedi kvalitetno izrađen projekt gradnje mosta koji će zadovoljiti financijske, tehničke i sve druge standarde koje zahtijevaju europski propisi.