mnogi se pitaju

Treba li zbog koronavirusa zatvoriti granice?

15.03.2020 u 10:05

Bionic
Reading

Treba li zatvoriti granicu, pita se u nedjelju Jutarnji list, navodeći da su premijer, ministri i župani protiv, dok Istra traži punu karantenu.

Što znači zatvaranje granica? Zatvorili smo ih za ilegalne migrante, a zar je ipak ne prolaze? Za neke stvari granice se ne mogu zatvoriti - kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović navodeći kako režim na granici ne može biti oštriji nego što jeste.

Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka s predsjednicima klubova zastupnika u Saboru kazao da je dva puta razgovarao sa slovenskim premijerom Janšom te s kolegama u Srbiji. "Postići ćemo dogovor da se čepovi na granici riješe, da svi koji su u tranzitu prođu na način koji je siguran", rekao je premijer.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina pozdravlja taj stav. "Dobar je danski model, da se sve zatvori na petnaest dana, ali za to treba imati jaku ekonomiju", rekao je Komadina. On smatra da zbog gospodarstva i naših građana ne treba u potpunosti zatvoriti granice.

U Istri koja je zbog blizine Italije i dnevnih migracija u posebno teškoj situaciji smatraju da bi trebalo poduzimati još drastičnije mjere. Istarski gradonačelnici prvi su tražili zatvaranje škola, vrtića i fakulteta, a sada smatraju da bi trebalo otići i dalje.

Tako gradonačelnik Pule i predsjednik IDS-a Boris Miletić misli da bi na 14 dana trebalo zatvoriti sve osim ljekarni i samoposluga s hranom. U Istri smatraju da se ovakvim postupnim mjerama samo iscrpljujemo dok se virus širi te da ćemo na kraju morati pribjeći primjeni svih mjera, potpunoj karanteni, ali s bitno težim posljedicama.

  • +20
Velike gužve na graničnom prijelazu Bregana zbog epidemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL