HRT-OV NEBORBENI SEKTOR

Treba li ratnim izvjestiteljima dati status branitelja?

12.04.2012 u 07:30

Bionic
Reading

Treba li ratnim izvjestiteljima HRT-a priznati status branitelja u neborbenom sektoru, polemika je koja se na Prisavlju zakotrljala nakon što je novinar te kuće Darko Dovranić s nekolicinom kolega u utorak, na prijemu kod predsjednika Ive Josipovića, ponovno pokrenuo inicijativu koja datira još iz 1998. godine

I dok Dovranić, koji tvrdi da iza sebe ima 120 potpisa kolega, agitira za ideju da se svima koji su izvještavali s prve crte bojišnice prizna status sudjelovanja u Domovinskom ratu, ima i onih koji se protive toj ideji i preko Facebooka traže da se ta ideja povuče.

'Ne tražimo nikakva materijalna prava ni povlastice. Želimo samo da nam se prizna da smo sudjelovali u ratu i da se naš ratni put upiše u vojne knjižice. Ako s tim idu neka prava, mi ih ne želimo. Možemo eventualno razgovarati o stažu', napominje Dovranić i dodaje kako je osnovna intencija za pokretanje ove ideje bila da se sve HRT-ovce koji su sudjelovali zaštiti od procesa restrukturiranja koje se na Prisavlju treba provesti.


Jedna od onih koji su protiv ove ideje, a mogla bi ostvariti status braniteljice je i novinarka Maja Sever, koja drži da se prijedlog treba pod hitno povući.

Zahtijevam da se prijedlog da izvjestitelji dobiju status branitelja hitno povuče i da se pokretači inicijative javno ispričaju svim braniteljima i čitavoj javnosti. Taj se prijedlog protivi i novinarskom kodeksu i međunarodnim konvencijama o izvještavanju iz rata.

Prihvati li se taj prijedlog, svi novinari i snimatelji koji su ubijeni obavljajući svoj novinarski posao zapravo su ubijeni kao vojnici protivničke strane. Upravo civilni status daje novinarskoj struci snagu za vrijeme ratnih sukoba. Podrška predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovca ovoj inicijativi pokazuje da ni on očito ne zna ništa o novinarstvu i pravilima te struke. U ratu nismo bili kao branitelji ili kao dio neborbenog sektora, nego kao novinari', napominje Sever

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, protiv je navedene ideje jer smatra da se kosi s novinarskom etikom.

'Ljudi koji su izvještavali s ratišta samo su radili svoj posao. Oni nisu ratovali. Nedvojbeno je da je to bio opasan posao, ali to ne može i ne smije biti razlog za dobivanje statusa. To je protivno novinarskom etičkom kodeksu i apsolutno sam protiv toga. Takva inicijativa možda je imala smisla potkraj devedesetih, ali i to je upitno', zaključio je Duka