LOPTANJE S RODITELJIMA

Treba li i dalje prikupljati papire za vrtiće?

24.05.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Dan nakon što je Ministarstvo uprave odlučilo da je postupak vraćanja cijena vrtića na staro u Skupštini grada Zagreba u skladu sa zakonskom procedurom, gradonačelnik Milan Bandić poručio je da je on gradonačelnik i da će on o tome odlučiti. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić pak poručuje da gradonačelnik mora poštovati odluku Skupštine i Ministarstva uprave

Iako je ministar Davorin Mlakar odlučio da je odluka Skupštine u skladu sa zakonom, u sam sadržaj nije ulazio. Loptica je tako prebačena na Ministarstvo financija i Ministarstvo obrazovanja.


Najveće žrtve ovog pravno-političkog prepucavanja koje je poprimilo elemente trakavice opet su roditelji vrtićke djece. Trebaju li prikupljati papire kojim dokazuju svoje prihode te boravište djeteta i njih samih ili ne, i dalje nije poznato. Poznajući Bandića, on će i dalje inzistirati na svojoj odluci prema kojoj papiri moraju biti predani do kraja lipnja.

Prvi zagrebački SDP-ovac Davor Bernardić vjeruje da će Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo financija potvrditi odluku skupštine da cijena vrtića i dalje bude 200, tj. 400 kuna. 'Gradonačelnik mora poštovati odluke Skupštine. Reda mora biti', poručio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Na pitanje trebaju li roditelji i dalje prikupljati papire, SDP-ovac nije mogao odgovoriti. 'Ne mogu sa sigurnošću reći dok odluke ne budu konačne. Ne mogu obmanjivati roditelje i reći: 'Nemojte prikupljati papire', no blizu smo toga da cijena bude kao i prošle godine', pojasnio je.

No, najveći problem je i dalje proračun Grada Zagreba. Naime, kada je krajem prošle godine izglasavan, nove cijene vrtića bile su dio proračuna te je kao takav i izglasan u Skupštini.

No, Bernardića to ne brine iako bi se, odbiju li navedena dva ministarstva Bandićev prijedlog, proračun morao poprilično izmijeniti. 'Nas ne brine rebalans i stoga je rebalans nužnost ako se misle sve obaveze ispoštivati. Svaki normalan čovjek bi u ovakvoj situaciji trebao to predložiti', smatra on.

Što s Gredeljem?

Bernardić je najavio desetu izvještajno-tematsku konvenciju zagrebačkog SDP-a koja će se odžati u subotu. Tada će otkriti i SDP-ov model obračunavanja cijena vrtića, ali i neke nove razvojne projekte.

'Dogovarali smo projekte i politike koje će biti temelj razvoja Zagreba. Iznijet ćemo detaljan strateški plan djelovanja kada SDP bude u potpunosti odgovoran za funkcioniranje grada', poručio je Bernardić.

Među velike projekte spada i zemljište Gredelj kojim upravlja podružnica Zagrebačkog holdinga Zagreb Centrum. Bernardić nije želio precizirati zalaže li se SDP za prodaju te atraktivne parcele u središtu grada, no kaže da se tamo mora postići maksimum gradskog interesa. 'To može biti i u novac i nova radna mjesta', kaže Bernardić te zaključuje da Zagrebu ne treba nova 'spavaonica'.