NOVI TRENDOVI U MEDICINI

Treba li Hrvatska odobriti marihuanu kao lijek?

11.05.2011 u 09:03

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva odbilo je inicijativu osječke udruge koja ne odustaje, već na internetskoj stranici prikuplja medicinsku dokumentaciju pacijenata zainteresiranih za terapiju kanabisom, da bi svoj zahtjev Ministarstvu potkrijepila jačim argumentima

Konzumiranje marihuane u Hrvatskoj je zakonom zabranjeno, no realni su izgledi da će se ta biljka, za čiji uzgoj danas sljeduje kazneni progon, u dogledno vrijeme naći među ljekovitim supstancama kojima se liječe hrvatski pacijenti, piše Novi list.

Ta vijest, međutim, ne ide na ruku pobornicima legalizacije marihuane, jer se marihuana kao lijek uglavnom primjenjuje u obliku tableta ili aplikatora, a ne cigareta, i samo uz recept ili uz liječničku preporuku, a ne kao preventivno sredstvo kojim ćemo, uz raspoloženje, popraviti i svoje zdravlje.

Dok se u svijetu marihuana u zdravstvu više ne smatra tabu-temom, naše je ministarstvo zdravstva bez razmišljanja odbilo inicijativu osječke udruge Medicinski kanabis koja zastupa legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. No aktivisti ne odustaju od svoje nakane.

Na internetskoj stranici www.medicinski-kanabis.com prikupljaju medicinsku dokumentaciju pacijenata zainteresiranih za takav vid terapije da bi svoj zahtjev Ministarstvu potkrijepili jačim argumentima.

Cvjetovi biljke kanabis (Cannabis sativa) se u strogo medicinske svrhe već godinama koriste u više europskih država, primjerice Nizozemskoj, Italiji, Poljskoj, Njemačkoj, Finskoj i desetak saveznih država SAD-a. Komponente koje se nalaze u kanabisu ispitane su u raznim kliničkim istraživanjima, a rezultati ukazuju na pozitivne terapeutske učinke kod specifičnih bolesti i stanja poput multiple skleroze, povrede kralježničke moždine, mučnine ili kronične neurološke boli, Alzheimerove bolesti, te u palijativnom liječenju karcinoma i AIDS-a.

Da takva istraživanja imaju čvrsto medicinsko utemeljenje, potvrđuje farmakolog Josip Čulig, koji smatra da će kanabis, odnosno ljekovita supstanca koju sadrži ova biljka, naći svoju primjenu u liječenju težih oblika boli.

'Poznata su mi istraživanja s tvarima koje su ekstrahirane iz kanabisa u liječenju boli kod malignih bolesnika. Rezultati još nisu verificirani, ali postoji osnova na kojoj te tvari djeluju. Među receptorima koji moduliraju prijenos osjeta boli, čovjek ima i receptor na koji se veže tetrahidrokanabiol (THC), sastojak koji se može ekstrahirati iz marihuane', objašnjava Čulig, dodajući da to ne znači da se moramo baciti na uzgoj marihuane, jer se spomenuti sastojak može sintetski izdvojiti u tvornici.

'Kanabis vjerojatno neće završiti kao novi analgetik, ali može biti izuzetno koristan u liječenju neuropatske boli na koju ne djeluju klasični analgetici', kaže Čulig. Za primjer navodi bol izazvanu oštećenjem živca, primjerice kod multiple skleroze, koja se ne može uspješno liječiti aspirinom. Marihuana, odnosno THC koji sadrži, bit će dragocjena i za pacijente s teškom malignom boli, kao lijek prvog izbora prije primjene morfija koji ima niz negativnih nuspojava, smatra farmakolog Čulig.

Šira primjena lijekova na bazi marihuane u državama Europske unije pozitivan je signal Hrvatskoj koja bi, u skladu s europskom praksom, i sama mogla posegnuti za novim načinom liječenja.

Inicijatori uvođenja takve prakse u hrvatsko zdravstvo dobrim znakom smatraju slučaj branitelja iz Virovitice kojega je Vrhovni sud 2009. godine oslobodio zatvorske kazne za uzgoj i konzumaciju marihuane jer ju je, kako boluje od PTSP-a, koristio za olakšavanje psihičkih tegoba.

Uz još desetak takvih presuda, samo je pitanje vremena kada će domaće zakonodavstvo odobriti upotrebu marihuane u medicinske svrhe i u Hrvatskoj, smatraju članovi inicijative Medicinski kanabis.