HND PRIJETI

'Tražit ćemo novo otvaranje poglavlja o medijima'

03.04.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorava javnost, ali i sve nadležne državne organe da je trenutačna situacija u zagrebačkom Večernjem listu nelegalna jer, unatoč štrajku, oko osamdesetak posto stalno zaposlenih novinara list normalno izlazi pa je jedini zaključak da moderni medijski menadžeri ne trebaju profesionalne novinare da bi proizveli list, dapače, da su im oni samo nepotreban trošak

List rade oni s ugovorom o suradnji ili čak i bez njega, koji su ionako ucijenjeni jer nemaju nikakvih socijalnih prava i ako odbiju zadatak, smjesta će ih se menadžeri riješiti, stoji u priopćenju HND-a u kojem se navodi dalje da se tu radi se o prikrivenom radnom odnosu a ne o onome što bi trebao podrazumijevati ugovor o suradnji.

To je idealno stanje za medijske vlasnike i njihove menadžere, objašnjavaju u HND-u – bez kolektivnog ugovora, bez 'tereta' stalno zaposlenih, bez socijalnih i zakonskih obveza, uz svakodnevnu fluktuaciju radne snage kako već gazde poželi i bez potrebe da se obraćaju javnosti.

'Trenutačni predsjednik Uprave Styrije za Hrvatsku Boris Trupčević, svojedobno, dok je bio glavni urednik 24 sata, ostao je dobro zapamćen po ocjeni da nije funkcija medija da potiču na razmišljanje. To je baš u skladu s ovim što se upravo događa.
A događa se važan ogledni eksperiment koji može imati velike i trajne posljedice i za sve ostale redakcije u Hrvatskoj te međusobne odnose medijskih vlasnika, urednika i novinara. Ako eksperiment uspije u Večernjem listu – hrvatsko novinarstvo bit će pokoreno.

Mjesto - redakcija Večernjeg lista – slučajno je. Moglo se to dogoditi i u gotovo bilo kojoj drugoj medijskoj redakciji u Hrvatskoj, navode dalje.

Ponovno su pozvali Upravu Večernjeg lista da pozovu novinare u štrajku na nastavak kolektivnog pregovaranja i tako taj štrajk okončaju. HND će vrlo pomno pratiti neizvjestan kraj pregovara između predstavnika Sindikata novinara Hrvatske i Udruge novinskih izdavača o nacionalnom kolektivnom ugovoru za novinare.

Slučaja medijskog bezakonja mnogo je, jer baš nitko ne provodi nadzor primjene zastarjelog Zakona o medijima. 'Ako se opće i konkretno medijsko bezakonje smjesta ne zaustavi, naša profesionalna novinarska udruga bit će prisiljena zatražiti ponovno otvaranje poglavlja koje regulira medijske slobode u pristupnim pregovorima Hrvatske s EU-om', zaprijetili su na kraju iz HND-a.