IZGRED ZBOG 5 MILIJUNA DOLARA

Tražio nagradu za Karadžića pa zbog prijetnji uhićen

10.09.2009 u 13:01

Bionic
Reading

Sarajevska policija uhitila je 46-godišnjeg Mevludina Gudurića koji je prijetnjama pokušavao iznuditi nagradu od pet milijuna dolara što ju je za uhićenje haškog optuženika Radovana Karadžića nudila američka vlada.

Kako u četvrtak prenose lokalni mediji, Gudurić je uhićen nakon što je uputio "ozbiljne prijetnje" djelatnicima američkog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Policija je potvrdila uhićenje kao i razlog Gudurićeva privođenja, a "Oslobođenje" piše kako je on, nazvavši veleposlanstvo SAD-a, djelatnici koja je odgovorila na poziv kazao kako mu je sada žao što je otkrio Karadžićev identitet te da će ih (SAD) zbog neisplaćivanja nagrade "kazniti nebeske sile".

Gudurić je u lipnju ove godine danima prosvjedovao pred Uredom Visokog predstavnika za BiH u Sarajevu (OHR) kada je po prvi puta ustvrdio kako je upravo on zaslužan za Karadžićevo uhićenje.

Medijima je izjavio kako je koristeći svoje posebne moći otkrio da se Karadžić krije u Beogradu pod lažnim imenom Dragana Dabića.

Gudurić je 2008. godine pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od dvije godine nakon što je proglašen krivim za nanošenje ozbiljnih tjelesnih ozljeda jednoj osobi te za pokušaj ubojstva druge.

Razlog tome je ponovo bio navodni novčani dug kojega je Gudurić pokušao "utjerati".

Tijekom prvostupanjskog postupka sudski vještaci su utvrdili kako Gudurić nije u stanju pratiti tijek suđenja zbog psihičkih smetnji.