APEL GRADONAČELNIKA KAŠTELA

'Tražimo očitovanje Ministarstva zdravlja o bolesnoj djeci!'

16.02.2012 u 22:21

Bionic
Reading

Gradonačelnik Kaštela Joško Berket uputio je dopis ministru zdravlja Rajku Ostojiću i ravnateljici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasni Ninčević u kojem traži da se očituju o istupu kaštelanskog vijećnika Mihovila Biočića koji je na posljednjoj sjednici vijeća iznio podatke o velikom broju djece oboljele od malignih bolesti na kaštelansko-solinsko-splitskom području, izvijestio je službeni portal Grada Kaštela

U području Kaštela, Solina i Splita, kojima gravitira cementna i druga industrija na ovom području, u zadnjih deset godina zabilježeno je oko 130 slučajeva karcinoma kod djece, dok je, primjerice, u Makarskoj zabilježeno pet, a u Dubrovniku nijedan slučaj. U čitavoj Hrvatskoj zabilježeno je još 260 oboljele djece od karcinoma, kazao je na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća Mihovil Biočić, dječji kirurg i bivši je ravnatelj splitskog KBC-a.

Kaštelanski gradonačelnik Berket je danas novinarima izjavio da od Ministarstva zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije očekuje da se žurno očituju glede Biočićeva istupa i da se utvrdi što je istina.

'Ako se dokaže da bilo tko, bilo koja tvrtka ima veze s ovim zastrašujućim brojkama o oboljeloj djeci, onda nema dileme da takav izvor treba zatvoriti. Međutim, jednako tako moramo biti ozbiljni i odgovorni, te ne iznositi takve informacije u javnost, a da se o tomu nisu prethodno očitovali Ministarstvo zdravlja i Zavod za javno zdravstvo', rekao je kaštelanski gradonačelnik Berket.

Dr. Biočić je danas na Radio Splitu u popodnevnim satima ponovio da su brojke koje je iznio na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća 'sasvim točne' te da je te podatke o broju oboljele djece uočio u registru onkoloških bolesti.