CENTAR ZA ŽENSKE STUDIJE

'Tražimo kaznene prijave za napadače na Gay Pride'

13.06.2011 u 11:43

Bionic
Reading

U povodu sramotnih i nedopustivih nasilnih napada dijela građana Splita tijekom Povorke ponosa Split 2011, Centar za ženske studije oštro osuđuje svako nasilje prema građankama i građanima Republike Hrvatske koji u javnom prostoru, na demokratski način, iskazuju svoja uvjerenja, afirmirajući prava LGBT osoba u hrvatskom društvu, kaže se u priopćenju koje su poslali javnosti

Povorka ponosa/Gay Pride Split 2011 trebala je pokazati da smo kao hrvatsko društvo sposobni prihvatiti druge i drukčije, poštivati ljudska prava te osigurati slobodu iskazivanja uvjerenja i dostojanstvo svakog ljudskog bića. No reakcije na Povorku u vidu homofobičnih ispada, huškačkog ponašanja, otvorene mržnje, agresije i izravnog nasilja pokazale su posve drukčiju sliku, navodi se dalje.

Centar za ženske studije podržava sve koji hrabro iskazuju i zalažu se za svoja prava i prava drugih na različitost, zakonsku zaštitu, društvenu vidljivost i dostojanstvo. Jedino građani i građanke, nastavljaju, koji slobodno mogu iskazivati svoja uvjerenja, mogu reći da žive u slobodnoj i demokratskoj državi.

Djelatnice Centra za ženske studije su zabrinute zbog toga što se dio građana i građanki Hrvatske, na pragu našeg ulaska u Europsku uniju, nije pokazao spremnim prihvatiti bogatstvo različitosti hrvatskog društva i standarde demokratskog suživota. Također su zabrinute zbog neprimjerene pripreme i reakcije policije te napominju da je obaveza svake države osigurati uvjete i zaštititi građanke i građane da do nasilje ne dođe.

Iz Centra za ženske studije traže da se vlast očituje ne samo političkim proglasima i osudom, već da što hitnije poduzme sve mjere protiv nasilnika, uključujući kazneni progon, te time pošalje i svojim građankama i građanima i svijetu nedvosmislenu poruku o Hrvatskoj kao slobodnoj i demokratskoj zemlji, odlučnoj osigurati svima dostojanstven život, bez straha i nasilja.