ŽELJKO OLUJIĆ O PREMLAĆIVANJU

'Tražimo i odgovornost ravnatelja policije'

Bionic
Reading

Trojica policajaca karlovačke PU koja su se u noći 26. ožujka na jednoj benzinskoj crpki u Karlovcu sukobila s dvojicom mladića, pri čemu je jedan zbog uporabe sredstava prisile - tjelesne snage teško ozlijeđen, te četvrti policajac koji je poslije "poduzimao mjere i radnje" radi utvrđivanja i dokumentiranja činjenica s tim u vezi bit će udaljeni s dužnosti dok ne završi disciplinski postupak koji se protiv njih vodi u MUP-u.

Kako je priopćio načelnik Odjela za odnose s javnošću MUP-a Krunoslav Borovec, Policijska uprava protiv jednog od suspendiranih policajaca M.K., zbog osnovane sumnje da je teško ozlijedio 20-godišnjaka, dostavit će kaznenu prijavu Općinskome državnom odvjetništvu u Karlovcu.

U obrazlaženju o tom događaju navodi se da su policijski službenici Odjela za unutarnju kontrolu i metodolozi Ravnateljstva policije obavili cjelovit nadzor i utvrdili činjenice na temelju kojih je načelnik karlovačke PU Josip Ćelić "uporabu sredstava prisile ocijenio kao neopravdanu i nezakonitu".

Glasnogovornica karlovačke PU Tamara Grčić najprije je u utorak izvijestila medije samo o "remećenju javnog reda i mira" na crpki "Tiffon" pri čemu je 20-godišnji Karlovčanin "pao na zemlju, nakon pada pokušao se dignuti, ali je zbog vidljivo alkoholiziranog stanja izgubio ravnotežu, ponovno pao na zemlju te udario dijelom tijela u sanduk, kada je zadobio vidljive ozljede". U drugom priopćenju u povodu tog događaja, koje je stiglo danas popodne, navodi se da je zbog "uporabe sredstava prisile, tj. tjelesne snage 20-godišnji Karlovčanin zadobio teške tjelesne ozljede".

Prvo priopćenje karlovačke PU 29. ožujka bilo je, kako se navodi u današnjem priopćenju MUP-a, "utemeljeno na dotad prikupljenim informacijama i obavijestima o tom događaju".

MUP izražava žaljenje zbog tog događaja te ističe da takvi događaji štete ugledu policije te da će i ubuduće biti najstože kažnjeni.

Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je danas javnost da je o tom slučaju koji se zbio 26. ožujka doznalo tek u utorak te da je na temelju tih spoznaja sastavilo spis i odmah, u skladu sa zakonskim ovlastima, od karlovačke PU zatražilo da prikupi potrebne obavijesti o okolnostima u kojima su karlovački policajci teško ozlijedili mladića A. A. U zahtjevu je zatraženo žurno povratno izvješće o dosad prikupljenim spoznajama iz kojih bi bilo razvidno je li u konkretnom slučaju riječ o kaznenom djelu, piše u priopćenju DORH-a s napomenom da od karlovačke Policijske uprave dosad nije primljeno pisano izvješće o tom događaju.

Brzu reakciju MUP-a pohvalio je i predsjednik Ivo Josipović. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović smatra nedopustivim da pripadnici MUP-a prekoračuju svoje ovlasti i primjenjuju prekomjerno nasilje nad pojedincem kao što je to bio slučaj u Karlovcu kad su trojica policajaca Policijske uprave karlovačke brutalno pretukli 20-godišnjeg mladića Alena Ajkića, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika RH.

Pravni zastupnik obitelji Ajkić Željko Olujić nije zadovoljan reakcijom policije, piše Jutarnji list. 'Nakon beskrupuloznog napada na mog klijenta PU karlovačka je htjela zataškati slučaj. Kod mene ne prolaze priče za malu djecu. Bio sam državni odvjetnik i vrlo sam dobro upoznat s proceduralnim postupanjem u ovakvim situacijama. Ravnatelj policije svako jutro na svoj stol dobiva bilten o događajima u protekla 24 sata, stoga smatramo da je i on znao što se dogodilo, no nije reagirao, što je prestrašno. U tom slučaju su odgovorni i on i vodstvo PU karlovačke. U slučaju da on o ovome nije izvješten, još je veća odgoovornost čelništva tamošnje Policijske uprave', poručio je Olujić.