AUSTRIJSKA KRAJNJA DESNICA

Traži se Stracheova ostavka zbog izjave 'Mi smo novi Židovi'

30.01.2012 u 15:06

Bionic
Reading

Čelnika austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinza Christiana Strachea traže ostavku jer je Židove usporedio s progonom okupljenih sudionika Bala koji ne mogu, kako je rekao, u miru i bez prosvjeda održati svoj Bal

Oštre reakcije nakon subotnjeg Bala austrijske krajnje desnice i njihovih europskih uzvanika zbog kojeg je uhićeno 20-ak osoba i šestero ranjeno i dalje su tema dana u Austriji.

Zastupnik stranke Zelenih u austrijskom parlamentu Karl Öllinger pozvao je čelnika austrijske krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Heinz Christiana Strachea da podnese ostavku.

Lijevo usmjereni dnevni list 'Der Standard' piše kako je razlog tome Stracheova izjava 'Mi smo novi Židovi' kojom je čelnik FPÖ-a u svom govoru na bečkom Balu nacistički progon Židova usporedio s progonom okupljenih sudionika Bala koji ne mogu, kako je rekao, u miru i bez prosvjeda održati svoj Bal.

'Ako netko takovo što kaže, onda nije snošljiv kao politički mandatar', istakao je Öllinger.

Predsjednik Židovske kulturne općine u Beču Ariel Muzicant otišao je još korak dalje i najavio je tužbu protiv Strachea te prijavu austrijskom Državnom odvjetništvu. Usporedbu progona Židova sa sudionicima bečkog bala je nazvao 'gnjusnom provokacijom'.

Muzicant je od austrijskog Parlamenta zatražio da čelniku FPÖ-a po hitnom postupku skine zastupnički imunitet.

Protivnici okupljanja i zabave europske krajnje desnice u bečkom dvorcu Hofburg smatraju kako nije riječ o Balu desničarskih studentskih organizacija nego o susretu ultradesničara i neonacista i kako im ta manifestacija služi samo da bi se mogli kamuflirati.

Glavni tajnik FPÖ-a Harald Vilimsky opovrgnuo je sve optužbe na račun njegovog šefa i sudionika bala, ustvrdivši kako je riječ o 'umjetno stvorenoj pobuni'.