RATNI ZLOČIN

Traži se međunarodna tjeralica za Vasiljevića i Živanovića

24.05.2012 u 16:08

Bionic
Reading

Udruga pravnika Vukovar 1991. zatražila je danas od predsjednika Vlade Zorana Milanovića da putem Ministarstva pravosuđa što prije pokrene sklapanje međudržavnog sporazuma sa srpskim Ministarstvom pravde o procesuiranju ratnih zločina, kako bi se saznala istina o srpskim logorima na koju imaju pravo, istaknuli su, hrvatska, srpska i međunarodna javnost

Tražimo da svi odgovorni za ratne zločine, bez obzira gdje su ih počinili, svi oni koji ubijali, zlostavljali i silovali ratne zarobljenike, civile, ranjenike i branitelje Vukovara u neovisnom i poštenom suđenju budu procesuirani, rekao je Zoran Šangut iz Udruge na konferenciji za novinare na Trgu sv. Marka, nakon što je u Vladi ostavio pismo za premijera Milanovića.

Udruga je 2007. predala kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu za procesuiranje počinjenih ratnih zločina u logorima na području Srbije i Hrvatske, a prije četiri godine i Tužiteljstvu za ratne zločine Srbije. Prije nešto više od godinu dana Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je optužnicu protiv general-majora Aleksandra Vasiljevića, načelnika Uprave za sigurnost bivše JNA i Miroslava Živanovića, zapovjednika logorima u Begejcima.

Opsežna istraga neosporno je utvrdila da su oni počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i zarobljenika jer su svi zarobljenici, od civila do branitelja, prošli torturu, a 19 ih je u tim logorima smrtno stradalo, rekao je Pero Kovačević iz Udruge.

Kako su oni nedostupni, Državno odvjetništvo je taj predmet u listopadu prošle godine ustupilo srpskom tužiteljstvu za ratne zločine. Predstavnici Udruge bili su tamo u studenom prošle godine i obećano im je da će se riješiti do kraja godine, no do sada se još ništa nije dogodilo.

Šangut je rekao kako očekuje i da hrvatski ministar pravosuđa što prije potpiše zahtjev za međunarodnu tjeralicu za progonjenje Vasiljevića i Živanovića. Ta inicijativa je ključni dokaz da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, a kao udruga smo protiv povlačenja hrvatske tružbe za genocid jer želimo da ona trajno svjedoči o onome što se dogodilo u Domovinskom ratu, istaknuo je Šangut, rekavši kako sada očekuju Milanovićev odgovor te da pravosuđe odigra svoju ulogu.

Najavio je da će ove godine u listopadu ponovno tražiti nesmetan prolaz do logora Stajićevo kako bi s braniteljima i obiteljima stradalih branitelja tamo zapalili svijeće i postavili spomen-ploču, podsjetivši da im prije dvije godine tadašnji srpski predsjednik to nije dopustio.

Janja Žic iz Udruge pozvala je, s obzirom da je Amnesty International nedavno prozvao Hrvatsku za loše procesuiranje ratnih zločina, međunarodne organizacije da isto naprave i za Srbiju te da, napomenula je, obrate pozornost na procesuiranje ratnih zločina u toj zemlji.