SLIJEVA NADESNO

Traži se Ahilova peta 19 zastupnika Mosta koji odlučuju o sudbini Hrvatske

10.11.2015 u 19:32

Bionic
Reading

Otkad je postalo jasno da će Most nezavisnih list postati treća politička snaga u Hrvatskoj, ali još i više nakon senzacionalnog uspjeha na izborima na kojima su osvojili 19 mandata u novom sazivu Hrvatskog sabora, postoji prilično izraženo mišljenje u dijelu javnosti da neće uspjeti dugo ostati zajedno na okupu jer su previše heterogena skupina pojedinaca. Politički protivnici njihovim ljudima već traže Ahilovu petu kako bi ih pridobili. U razgovoru s predsjednikom Mosta Božom Petrovom neposredno pred izbore postavili smo mu upravo to pitanje - kako kani zadržati na okupu svoje zastupnike?

Sam Božo Petrov uvjeren je u svoje sposobnosti, a kazao je da ih ujedinjuje zajednički cilj, a to je borba za promjene, gospodarski napredak i bolji život. Svjetonazorska pitanja, tvrdi on, ostavljaju po strani.

Tko su zapravo zastupnici Mosta i kakva ih je dosadašnja karijera te što iz njihove povijesti može ukazati na to da bi mogli postati slabi na eventualne ponude? Napomenimo da je Most politička platforma koja povezuje nezavisne liste diljem zemlje te im formalna stranačka iskaznica nije važna. 

Božo Petrov - čelnik Mosta i gradonačelnik Metkovića, po zanimanju je liječnik psihijatar. Jedan je od osnivača platforme kojoj je početni cilj bio srušiti tadašnjeg metkovskog gradonačelnika, kontroverznog tajkuna Stipu Gabrića Jamba nakon 18 godina vlasti. Političku karijeru započeo je kao aktivist Hrasta za koji je nedavno ustvrdio da su napustili ideale za koje su se tada borili dok je on ostao isti. Pozornost javnost stekao je kada je u kratko vrijeme znatno smanjio veliki dug koji je njegov prethodnik ostavio u metkovskoj blagajni. Dio javnosti smatra da je blizak Katoličkoj crkvi jer je želio postati svećenik, a i novac za kuću mu je posudio rođak svećenik.  

Drago Prgomet – još je jedan član stranke sa završenim medicinskim fakultetom. Ovaj otorinolaringolog pridružio se Mostu nakon što je napustio HDZ. Prgomet je na unutarstranačkim izborima u HDZ-u izabran za zamjenika predsjednika Tomislava Karamarka, ali budući da nije bio njegov izbor, Karamarko ga je u potpunosti marginalizirao u stranci. Prgomet je Karamarku zamjerao radikalnu retoriku tvrdeći da će tako omogućiti pobjedu Zoranu Milanoviću na izborima. Nezadovoljan odnosom prema sebi, izlazi iz stranke i osniva 'think thank' Hrid, a ubrzo se pridružuje Mostu.

Gordana Rusak – profesorica je na PMF-u za područje biologije gdje je trenutačno pomoćnica dekana za studijske programe. Školovala se u Njemačkoj. Most joj je prvi politički angažman. 

Irena Petrijevčanin Vuksanović - informatologinja, voditeljica Otvorenog koda, projekta pri Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici čiji je cilj smanjiti trošak države za licencije. Potpisnica je inicijative Kruga za trg koja se bori za promjenu imena Trga Josipa Broza Tita u Zagrebu. Kandidirala se i za članicu Programskog vijeća HRT-a, ali nije prošla.

Ivan Lovrinović – profesor financija. Nekadašnji dekan zagrebačkog Ekonomskog fakulteta osnivač je udruge Pokrenimo Hrvatsku koja je trebala prerasti u stranku, a bio je i savjetnik oštećenih iz Udruge Franak u njezinu ratu s bankama. Zbog toga angažmana našao se na udaru bankarskih krugova. Već dulje vrijeme nastoji se politički angažirati. Bio je i predsjednik udruge Prsten, lobističke organizacije bosanskih Hrvata.

Ljubica Ambrušec – načelnica općine Gradec. Agronomkinja je po struci i magistra ekologije koja je Gradec s timom mladih ljudi u nepotpune dvije godine uspjela preporoditi. 'Slažemo se s Petrovom koji je iz gliba izvadio svoj Metković. Isto radimo i mi, iz velikoga gliba vadimo svoju općinu već skoro dvije godine', kazala je nedavno Ambrušec.

Robert Podolnjak – profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu i ustavni stručnjak. Bio je član radne skupine Ive Josipovića za ustavne promjene koju je bivši predsjednik kasnije pretočio u svoju neuspješnu kampanju za drugi mandat, a pomagao je i udruzi U ime obitelji Željke Markić oko također neuspjele referendumske inicijative za promjenom izbornog sustava. Bio je član HSS-a, ali nakon izlaska iz te stranke već je desetak godina nezavisni vijećnik u varaždinskom Gradskom vijeću.

Miroslav Šimić – predstavnik Građanske opcije Grada Osijeka. Nekadašnji je član HDZ-a poznat po dobroj suradnji s tadašnjim čelnikom HDZ-a u Osijeku Branimirom Glavašem. Nakon poraza HDZ-a na izborima 2000. godine u unutarstranačkim sukobima koji su uslijedili napušta stanku i prelazi u Demokratski centar koji su osnovali Vesna Škare Ožbolt i Mate Granić. Osnivač je nezavisne liste GOGO koja je podržala aktualnog gradonačelnika Ivicu Vrkića, ali je i njega ubrzo napustio.

Tomislav Panenić – načelnik općine Tompojevci. Sa svojom nezavisnom listom 2013. pobijedio je HDZ u općini u kojom je ta stranka uvijek vladala. Do tada nije bio politički angažiran. Nakon preuzimanja male općine privukao je 3,5 milijuna kuna sredstava iz europskih fondova, uveo javnu LED rasvjeta, pokrenuo projekt navodnjavanja, osigurao besplatni bežični internet za kućanstva.

Ivica Mišić – vinkovački poduzetnik. Vlasnik je autoservisa plus. Član je udruge promijenimo Hrvatsku s Lovrinovićem i Martinovićem. Most mu je prvi politički angažman.

Jasna Matulić – direktorica tvrtke koja se bavi programima za EU fondove. Također bez političkog iskustva do angažmana u Mostu.

Juro Martinović – odvjetnik. Jedan je od osnivača udruge Promijenimo Hrvatsku s Ivanom Lovrinovićem i Ivicom Mišićem. Kao odvjetnik branio je pročelnika Ureda gradonačelnika Grada Zagreba Miru Lacu u aferi Agram, ali zastupao je i Živi zid kada ih je HEP tužio jer su prikapčali struju socijalno ugroženim građanima. Na sudu su tvrdili da im HEP nije ni smio iskapčati struju.

Slaven Dobrović – profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Član je udruge za zaštitu okoliša Resnik koja se u Zagrebu bori protiv gradnje spalionice. Autor većeg broja studija za implementaciju ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u jedinicama lokalne samouprave. 'Svi mi koji smo na listi imamo svoje karijere i nismo se došli baviti politikom radi profita. Ovo je izlazak iz zone komocije, jer nije lako izaći među ljude i uvjeravati ih da glasaju za nešto bolje.' Već se zamjerio Johnu Vici Batarelu iz udruge Vigilare rekavši 'abortus, brak i ostalo sad gubljenje vremena jer u pitanju je ekonomska opstojnost zemlje'.

Josip Katalinić – predsjednik Kriznog ekostožera Marišćina koji se bori, kako smatraju, protiv loše osmišljenog projekta gospodarenja otpadom. Do Mosta nije bio politički angažiran. Profesor je informatike i matematike i dragovoljac Domovinskog rata.

Ines Strenja Linić – neurologinja u KBC-u Rijeka. Dugogodišnja je članica Primorsko-goranskog saveza (PGS) na čijoj je listi ušla u gradsko vijeće Grada Rijeke. Svoje stavove predstavlja na blogu ines-neurologija.com

 



Stipe Petrina
– dugogodišnji načelnik općine Primošten. Mostu se pridružio tek u listopadu, a do tada je bio u sukobu s Petrovom. Poznat je po blago rečeno vatrenim istupima u javnosti. Političku platformu izgradio je na žestokom odmaku od SDP-a i HDZ-a. A karizmu je stekao sukobom s HRT-om zbog TV pretplate. Nerijetko je vulgaran u nastupima, kao na primjer kada je u pismu teško izvrijeđao tadašnjeg ministra uprave Davorina Mlakara. Ukinuo je Ulicu dr. Franje Tuđmana u Primoštenu. O Titu priča sa simpatijom.

Miro Bulj – sinjski gradski vijećnik i žestoki je kritičar tamošnje vlasti. Mediji navode da je doslovno uvijek kontra. Predvodio je prosvjed protiv podizanja spomenika lažnom antifašističkom ustanku 27. srpnja 1941. godine u Srbu (na priloženom videozapisu pogrešno je potpisan kao Miro Buljan, op. a.). Dragovoljac je Domovinskog rata i jedan od osnivača HDZ-a u Sinju. Iz stranke je izašao 2000. godine. Spekulirao je s mogućnošću da na izbore iziđe sa Živim zidom, ali je na kraju odabrao Most.

Ivan Kovačić – nezavisni je gradonačelnik Omiša gdje je uspio smijeniti HDZ-ova lokalnog šerifa Ivana Škaričića nakon 18 godina vlasti. Na ponovljenim izborima potvrdio je pobjedu. Široj javnosti je postao poznat nakon što je prodao službeni automobil i novac potrošio na uređenje vrtića. Prvi je udružio snage s Petrovom te su potom zajedno izgrađivali Most i podignuli ga s lokalne na nacionalnu razini.

Mario Klobučić – vijećnik u gradskom vijeću Metkovića. Jedan je od osnivača Mosta nezavisnih lista. Profesor je informatike.