IZBORNA PRESLAGIVANJA

Tražena 'roba': SDP želi podršku Ivana Grubišića

07.08.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Splitski SDP, jedina stranka koja je dosad istaknula svoga kandidata za budućeg splitskog gradonačelnika na izborima u svibnju iduće godine, od saborskog zastupnika Ivana Grubišića nastoji dobiti potporu za svoga Ivu Baldasara. Grubišić, najveće iznenađenje prošlih parlamentarnih izbora, ima ambicija i na lokalnoj razini: u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji izaći će s vlastitom nezavisnom listom, ali još uvijek nije siguran hoće li imati svoga kandidata za gradonačelnika ili župana. On sam, umirovljeni svećenik s navršenih 75 godina života, ne namjerava se aktivno baviti lokalnom politikom

Kako tportal doznaje, Grubišić i njegovi suradnici posljednjih mjeseci razgovarali su s desetak uglednih sveučilišnih profesora, od kojih su petorica odlučila prihvatiti dužnosti u njegovom Savezu za građansku i etičku Hrvatsku. Ipak, kandidat za Kerumovog nasljednika nije se iskristalizirao. S druge strane, u SDP-u su svjesni da im planove na izborima mogu pomutiti jedino nezavisne liste, udruge civilnog društva i razne građanske inicijative koje su nabujale u Kerumovom mandatu pa ih nastoji neutralizirati približavanjem ili otvorenim pozivom na partnerstvo.

Najveću prijetnju predstavlja upravo Grubišić koji je na izborima u prosincu u Splitu osvojio čak 18 posto glasova (tek nekoliko postotaka manje od HDZ-a i Keruma zajedno. Osim toga, popularni 'don Ivan' ima velike ambicije i na razini županije pa je moguće da mu SDP ponudi neki oblik suradnje i za to.

Sam Grubišić vrlo je oprezan s izjavama i ne želi najavljivati politički angažman bez odluke svoga Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. 'Nikakve odluke zasad nema, odlučit će Savez. Imamo pet stotina članova, od čega njih 64 posto ima visoku stručnu spremu, pa nećemo imati problema s pronalaskom kandidata ukoliko se odlučimo za izlazak na izbore', kazao nam je Grubišić.

'Ja osobno nemam veliku želju, sudjelovanje u radu Sabora mi je dovoljno. Ne isključujem sudjelovanje na izborima, no vrlo je neizvjesno hoću li osobno biti kandidat. Jako puno stranaka pravi ankete, kalkulira i planira, a sigurno je da nećemo podržati nijednu stranačku opciju. To stoji u pravilima Saveza za građansku i etičku Hrvatsku jer smatramo da su upravo političke stranke odgovorne za ekonomsku, moralnu i duhovnu kataklizmu u kojoj se Hrvatska danas nalazi', dodaje Grubišić.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Splita Ivo Baldasar nije želio potvrditi informacije o približavanju Grubišiću i njegovoj nezavisnoj listi, no priznao je da njegova stranka prepoznaje da 'načelno imaju dodirnih točaka'. Nakon izbora suradnja je očito vrlo moguća, pogotovo ukoliko Grubišić ne istakne svoga kandidata za gradonačelnika...