misteriozni slavo jagušić

Traže se rođaci hrvatskog iseljenika s Novog Zelanda: Kako je mali oglas veličine osmrtnice pokrenuo potragu za nasljednikom

25.12.2019 u 13:58

Bionic
Reading

'Traže se rođaci Slave Jagušića koji je preminuo u Novom Zelandu 2019. godine. Traže se njegovi nasljednici - rođaci po ocu ili majci kako bi sudjelovali u ostavinskom postupku i nasljeđivanju imovine na Novom Zelandu', tekst je malog oglasa, veličine osmrtnice, objavljenog prije nekoliko mjeseci u jednim dnevnim hrvatskim novinama. Dovoljan trag da krenemo u potragu i pokušamo doznati nešto o pokojnom Slavi, koji je umro na drugom kraju svijeta očito posve sam, ili za njegovim rođacima u Hrvatskoj

U tom oglasu bio je naveden broj mobitela. Na njega nam se javio splitski odvjetnik (podaci poznati redakciji). Iako smo očekivali da će nam reći da mu se javilo barem nekoliko potencijalnih rođaka Slave Jagušića, kaže da se nitko nije javio na oglas koji je ukupno dva puta početkom jeseni objavljen u novinama.

No kakve veze on ima s misterioznim pokojnikom?

Kako nam je ispričao, kontaktirale su s njim kolege s Novog Zelanda, a koji su pak od tamošnjeg suda dobili nalog da nađu nasljednike pokojnog Slave. Čovjek je umro, nije imao poznate nasljednike i vlasti ne znaju što bi s njegovom imovinom.

No što je točno posjedovao Slavo Jagušić? To je i dalje nepoznanica.

Potraga s Novog Zelanda

Naime novozelandska odvjetnička komora također traži našeg Slavu. Na njihovim je stranicama objavljena javna molba svim odvjetnicima koji bi imali ikakva saznanja o oporuci pokojnika da se jave.

Iz ove objave doznajemo tek koji detalj više. Jagušić je preminuo u Wellingtonu 19. lipnja ove godine, a živio je u mirnom gradskom predgrađu Berhampore. Doznajemo i datum rođenja našeg misterioznog iseljenika - rođen je u vihoru Drugog svjetskog rata 9. travnja 1943.

Splitski je odvjetnik tako dobio molbu s Novog Zelanda da objavi oglas da se traže rođaci Slave Jagušića nakon što su bezuspješno tragali za njegovom oporukom. Kaže nam da je riječ o tamošnjoj zakonskoj praksi. Neko se vrijeme traže nasljednici na sve moguće načine, a ako se ne nađu u određenom roku, pokojnikova imovina ostaje državi.

Djeluje jednostavno, no pronalazak nasljednika Slave Jagušića očito je zapeo.

Otac mu poginuo koji mjesec prije njegova rođenja

U prosincu smo ponovno kontaktirali s odvjetnikom iz Splita. Opet isto pitanje: 'Je l' se u međuvremenu javio netko?' 'Nitko, baš nitko', glasi odgovor. Kaže nam da smo jedino mi zvali zbog njega.

  • +10
Wellington, Novi Zeland Izvor: Profimedia / Autor: Robert Harding Productions / robertharding / Profimedia

Ovaj put nam otkriva još poneki detalj o pokojnom Slavi, a koji nam je dobro došao u slaganju mozaika i raspetljavanju sudbine čovjeka koji je umro sam na drugom kraju svijeta.

Otac mu je poginuo tijekom Drugog svjetskog rata, tek koji mjesec prije nego što se rodio. Majka mu je umrla u studenome 1991. godine. Slavo je dobio novozelandsko državljanstvo početkom 80-ih, no ondje je otišao puno prije.

s druge strane svijeta

Misterij i na Novom Zelandu

Čime se bavio i kako je živio Slavo Jagušić u Wellingtonu, do zaključenja teksta nismo uspjeli doznati. Kontaktirali smo s hrvatskom zajednicom na Novom Zelandu i hrvatskim klubom u Wellingtonu, no zasad nam se nije javio nitko od njih. Mogući trag o Jagušiću potražili smo u novozelandskom poslovnom registru, no niti u njemu ga nema.

Pronašli smo potencijalnog nasljednika

Napokon doznajemo i ključan detalj - mjesto rođenja. Obitelj Jagušić je iz sela Tončići, u Općini Netretić kod Karlovca. Pa koliko može biti Jagušića u selu koje broji 80-ak duša?

Dolazimo tako do Slavina prezimenjaka koji i danas živi u Tončićima. Nakon što smo mu objasnili zašto ga zovemo, prvo je ispalio: 'A preminuo je?!' Tu se priča komplicira.

Ispada da ipak nismo jedini koji tragaju za Slavinom zaboravljenom rodbinom. Potencijalni rođak, koji je želio ostati anoniman, kaže da nije vidio oglas u novinama, no zvao ga je nedavno, kaže, jedan gospodin iz Zagreba i ispitivao za Slavu Jagušića.

'No nisam registrirao njegovo ime i prezime. Kazao mi je da istražuje njegovo porijeklo, ispitivao me oko Slave, no nije mi rekao da je preminuo', otkriva nam naš sugovornik. Kaže da možda jesu u rodu, a njegov čukundjed i predak Slave Jagušića vjerojatno su braća.

Trebalo bi, razmišlja naglas, ići do župnika pa vidjeti u matici rođenih ili krštenih. No oprezan je. Kaže da zna za ljude koji su na mail dobili obavijest da su naslijedili milijune od nekog nepoznatog rođaka u Americi.

'Dobio sam i ja to na mail, ali nisam nasjeo, no oni su zagrizli. Potrošili su tisuću eura uplaćujući na račun navodnog odvjetničkog ureda u Turskoj. Tek tada su se sjetili ići na policiju, a tamo su im potvrdili da je to navlakuša', kaže nam potencijalni rođak Slave Jagušića.

Moli nas ipak da mu pošaljemo fotografiju tog oglasa objavljenog u novinama, a mi njega da nas obavještava o daljnjem tijeku događaja.

Naknadno doznajemo da se nakon što smo mu poslali fotografiju novinskog oglasa ipak javio splitskom odvjetniku i poslao mu dokumente kojima bi trebao dokazati rodbinsku povezanost sa Slavom Jagušićem.

Izgleda da je moguća imovina pokojnog Slave ipak bila previše intrigantna da se ignorira potraga za nasljednicima pokrenuta na drugom kraju svijeta.

>>> Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Franka Batelić, Dani Olmo, Zlatko Hasanbegović, Ivan Mrvoš…