ZASTUPNIČKO MJESTO

Traže se kandidati za Sabor – plaća 9.999 kuna

27.08.2015 u 12:38

Bionic
Reading

Most, nezavisna lista metkovskog gradonačelnika Bože Petrova predložila je, na današnjoj konferenciji za medije ispred Sabora, smanjenje broja zastupnika sa 151 na 99. Smanjenjem tolikog broja zastupnika osiguralo bi se, kažu u Mostu, 99.999 kuna bespovratnih kredita za 99 mladih poduzetnika-inovatora koji bi Hrvatskoj donijeli puno više koristi, nego 50 zastupnika koji se pojavljuju samo petkom i podižu ruke. Prvi je to korak, smatraju u nezavisnoj listi, ka reformi javne uprave koja mora poći od glave

'Znamo da je za to potrebna izmjena Ustava i dvotrećinska većina u Saboru te stoga pozivamo najveće stranke da sada, prije izbora, postignu konsenzus i donesu odluku o tome', kazao je Petrov.

No metkovski gradonačelnik tu ne staje i baca novi izazov pred saborske zastupnike, a prema toj ideji saborski zastupnici u prvoj godini mandata trebali bi imati plaću 9.999 kuna, nakon čega bi im ona rasla u narednim godinama samo ako natjeraju Vladu da stvarno, a ne kozmetički, pokrene Hrvatsku. Ako to ne naprave, plaća bi im u drugoj godini pala za 50 posto i tako sve do kraja mandata.

'Svjestan sam da će reći da je sve ovo demagogija, ali neka se sada jave jaki igrači te neka sve druge 'male i nedorasle' toliko pobijede da mi, bliže od ovoga što smo danas, ne priđemo ovoj zgradi', naglasio je Petrov.

U Mostu drže da je Sabor ostao samo opozicijska parlaonica i tranzicijsko mjesto za promociju ljudi. Uvjerenja su, da se napravi poštena anketa među građanima, kako bi ona sigurno pokazala da većina ni ne zna za barem trećinu saborskih zastupnika.