PIRATI SE OGLASILI

Traže 25 milijuna dolara za saudijski tanker

29.11.2008 u 07:49

Bionic
Reading

Somalijski pirati koji su oteli saudijski supertanker Sirius Star, usidren od utorka ispred luke u Somaliji, objavili su u četvrtak da traže otkupninu u visini od 25 milijuna dolara u roku od deset dana kako bi pustili brod i posadu

NAIROBI - "Tražimo 25 milijuna dolara od saudijskih vlasnika tankera. Ne želimo beskonačne rasprave u rješavanju ove afere", izjavio je jedan od pirata Mohamed Said, kontaktiran na palubi Sirius Stara telefonom iz Nairobija.

"Saudijci imaju deset dana da zadovolje" ovaj zahtjev, "inače ćemo djelovati na razoran način", dodao je pirat bez dodatnih detalja.

Pirati su u subotu oteli supertanker, na kojem se među 25-članom posadom nalazi i jedan hrvatski pomorac, s teretom od dva milijuna barela nafte vrijedne oko 100 milijuna dolara. Brod je usidren od utorka ispred male luke Harardere, 300 km sjeverno od Mogadiša.

U srijedu je saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faysal kazao da vlasnici supertankera "pregovaraju".

"Znam da vlasnici tankera pregovaraju. Ne volimo pregovarati s teroristima ili otmičarima. No vlasnici tankera krajnji su arbitri onoga što se ondje događa", objasnio je ministar.

Otmica Sirius Stara, dugog 330 metara, najspektakularnija je dosad operacija somalijskih pirata.