ODLUKA SUDA U MAASTRICHTU

Travu mogu pušiti samo Nizozemci, Belgijci i Nijemci

05.08.2011 u 18:35

Bionic
Reading

Pristup kafićima u Maastrichtu od listopada će biti rezerviran isključivo za Nizozemce, Belgijce i Nijemce kako bi se smanjile negativne posljedice povezane s 'narkomanskim turizmom'

Europski sud pravde potvrdio je odluku kojom se zabranjuje ulazak u kafiće u kojima se prodaje marihuana osobama bez nizozemskog državljanstva, pa će oko 1,4 milijuna turista koliko ih godišnje posjeti 14 kafića ovog tipa marihuanu morati potražiti drugdje. "Ovakvim pravilima trebale bi se prekinuti neugodnosti do kojih dolazi zbog velikog broja turista koji žele kupiti ili konzumirati marihuanu u kafićima u Maastrichtu", stoji u priopćenju Suda.

"Gradska uprava je izvijestila da će kafići biti zatvoreni ukoliko se ne smanje negativne posljedice", rekao je za France presse vlasnik kafića "Easy Going" i predsjednik službene Udruge kafića Maastrichta koju čini 13 od 14 kafe-barova ovog tipa, Marc Josemans.

On se protivi takvoj odluci i tvrdi da zakon iz 2005. "predstavlja neopravdan i neprimjeren tretman prema građanima EU-a" te da je "svima onima koji nemaju prebivalište u Nizozemskoj na ovaj način biti onemogućena kupnja bezalkoholnih pića i hrane u kafićima, a to je u suprotnosti s pravima EU-a". Josemansov je kafić općina Maastricht privremeno zatvorila 2006. pošto je nedržavljanima Nizozemske dopustio ulazak u "Easy Going".

Oko 1,4 milijuna "narkomanskih turista", uglavnom iz Belgije, Njemačke i Francuske godišnje redovito posjećuje 14 spomenutih gradskih kafića te na taj način uzrokuju prometni kaos, noćne tučnjave i pojavu većeg broja dilera drogom na ulicama. Zabranom ulaska u kafiće Francuzima, stanovnicima Luksemburga, Španjolske i Italije općina Maastricht mogla bi smanjiti negativne posljedice "narkomanskog turizma" za 20 posto.

Sud, sa sjedištem u gradu Luxembourgu, smatra da je zabrana opravdana, jer bi mogla pomoći u borbi protiv “narkomanskog turizma” i pridonijeti rješenju neugodnosti koje se zbog toga događaju na javnim mjestima, a prema mišljenju dužnosnika Suda to se odnosi i na održavanje javnog reda i na zaštitu zdravlja građana, na razini država članica i na razini EU-a.