VAKULINA ANALIZA

Travanj oborio sve rekorde, ovakve temperature događaju se jednom u tisuću godina!

01.05.2018 u 09:08

Bionic
Reading

Premda za službenu ocjenu klimatologa DHMZ-a još valja pričekati sve podatke i analize, već sada se može tvrditi kako je ovaj travanj gotovo posvuda u Hrvatskoj kao ni jedan znani do sada. Iznadprosječno toplo razdoblje nastavit će se i početkom svibnja, ali ipak ne uz tako ekstremnu temperaturu zraka, gdjegod čak i rekordnu, kakvu smo imali posljednjih tjedana. A i suša koja je u većini Hrvatske - barem djelomično će se ublažiti, piše HRT-ov meteorolog Zoran Vakula

'Ekstremno toplo, većinom i rekordno! Od 1862. godine, od kada postoje službena travanjska mjerenja na postaji Zagreb Grič, srednja temperatura zraka nikada nije bila tako visoka kao ove godine. Čak 17,3 °C! Za 1,4 °C viša od dosadašnjeg rekorda iz 2007. godine. Dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka PMF-a izračunao je da se tako visoka srednja travanjska temperatura na Griču događa jednom u više od 1000 godina!', piše Vakula za hrt.hr.

I na ostalim je meteorološkim postajama odstupanje od starih rekorda uglavnom oko 1 °C, a od višegodišnjega prosjeka iz razdoblja 1961. - 1990. godina većinom između 3 i 5 °C. U Rijeci i Splitu - prvi do prvoga! Od trenutačno dostupnih podataka travanj nije rekordan, nego je odmah do staroga rekorda, samo u Rijeci, gdje je i dalje najviša srednja mjesečna temperatura 16,9 °C iz 2007. godine - ove je 16,5 °C, te na splitskom Marjanu, gdje je rekord i dalje 18,6 °C iz 2002. godine, a ove je "samo" 18,0 °C.

U Dubrovniku ekstremno suho, ali ne i rekordno Za razliku od temperature, očekivano - ukupna travanjska količina oborine nejednoliko je raspoređena, pri čemu je 'višak' u odnosu na prosjek zabilježen rijetko gdje, i u malim iznosima, dok je 'manjak' oborine znatno češći i izraženiji, osobito u istočnim i južnim krajevima.

Stoga će klimatološka ocjena u Osijeku vrlo vjerojatno biti 'vrlo sušno', a u Dubrovniku čak 'ekstremno sušno' - tijekom cijeloga travnja izmjereno je samo 10,9 litara kiše po četvornome metru. Manje, i to za "čak" 0,1 mm - bilo je samo 2011. godine.

  • +5
Zoran Vakula Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svibanj, lipanj - nastavak niza?

Sljedećih će dana gotovo posvuda biti kiše, barem malo, ali se ne smije isključiti mogućnost ponavljanja različitih odstupanja od prosječnih mjesečnih količina, kao što je bilo u travnju. Dapače. Za razliku od odstupanja od srednje svibanjske temperature zraka, za koju je iznimno mala vjerojatnost ponavljanja ovako ekstremnih vrijednosti kao u travnju.

Štoviše - nemojte se iznenaditi ako ovaj travanjski 'dašak ljetak' ostane najtopliji dio godine sve do 'pravog' ljeta. Naime, ovakav broj dana s temperaturom zraka 25 °C i višom iznimno je rijedak u travnju. U Maksimiru je samo 1952. godine bio veći, a u Rijeci i Splitu - nikada!

  • +11
Sunčana subota idealna za šetnju u odvažnim odjevnim kombinacijama Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Dugoročne prognoze za svibanj i lipanj upućuju na znatno 'umjereniju' temperaturu, ali to ne znači da se poneki ekstrem neće dogoditi. Uostalom, potkraj ožujka ništa nije upućivalo na ovako ekstreman travanj. A dogodio se! Osim već spomenutih odstupanja i rekorda srednje mjesečne temperature zraka zanimljivo je podsjetiti se i nekih novih vrijednosti apsolutno najviše temperature zraka u travnju.

Od ove godine novi su travanjski rekordi izmjereni u Goricama pokraj Nove Gradiške, Kninu, na Zagreb Plesu, Čilipi, Makarskoj, Šibeniku, Ogulin, Rabu, Lastovo, Zemunik, Komiži i Zadru. Još neke zanimljivosti o prošlom i budućem vremenu možete saznati u emisijama Vrijeme na HTV-u, te u Dobro jutro Hrvatska i Regionalnom dnevniku, a i tijekom emitiranja mnogobrojnih meteoroloških informacija na HRA, te na teletekstu HRT-a... Naravno, i pomoću HRT Meteo - aplikacije za pametne mobilne telefone... O meteo stripu i karikturi...

A zaželite li se malo razvedriti i nasmijati - pogledajte 1. hrvatski strip posvećen meteorologiji, te svaki dan novu meteo karikaturu - uvod u 23. Međunarodnu izložbu karikatura Zagreb 2018, koja će se od 29. svibnja moći pogledati u Klovićevim dvorima. Pristiglo je 777 karikatura od 351 autora iz rekordnog broja zemalja - čak 61, s gotovo svih kontinenata... Eh, da - i sretan vam Praznik rada!