TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Domaći borci protiv korupcije na udaru centrale: 'Prestanite neovlašteno koristiti naše ime'

27.10.2017 u 09:48

Bionic
Reading

Transparency International (TI) poduzeo je pravne radnje protiv organizacije koju u Hrvatskoj vodi Davorka Budimir s ciljem da joj zabrani korištenje imena i logotipa u javnosti bez dozvole centrale. Riječ je o globalnoj organizaciji civilnog društva, vodećoj na polju borbe protiv korupcije

Zbog neovlaštenog korištenja imena u Hrvatskoj iz centrale su odlučili potražiti i sudsku zaštitu. Kako doznajemo, ime i logotip su prilikom osnivanja TIH-a zaštićeni u Zavodu za intelektualno vlasništvo u korist centrale TI-a u Berlinu. Još 2015. godine odbor direktora TI-a informirao je tada još uvijek hrvatsku podružnicu organizacije o odluci da im uskrati licenciju za članstvo u međunarodnom pokretu Transparency.

Kako navode, konačna odluka o uskrati licencije podružnici u Zagrebu objavljena je u ožujku 2016. godine. Transparency u Hrvatskoj koji je vodila Davorka Budimir zapravo je ukinut zbog netransparentnosti u radu.

Kao razlozi za oduzimanje licencije navode se slaba suradnja s ostalim nevladinim organizacijama u Hrvatskoj, nesposobnost da se osiguraju potrebna financijska sredstva te nezadovoljavajuća kvaliteta i utjecaj aktivnosti TIH-a.

Zbog toga su iz Transparencyja istaknuli da ni ona ni neka druga osoba u Hrvatskoj trenutačno nemaju pravo na korištenje imena Transparency International pod bilo kojim okolnostima. Nakon gubitka akreditacije TI Hrvatska ne smije koristiti ime ili logotip u bilo kojoj kombinaciji riječi.

  • +6
Kandidati za Vijeće za korupciju Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Unatoč tome što je izbačena iz međunarodne obitelji Transparencyja, Davorka Budimir nastavila je koristiti to ime.

Budimir je odgovarajući na upit tportala kazala da njemačka udruga Transparency International iz Berlina vrši kontinuirani pritisak na hrvatsku javnost i pravni poredak Republike Hrvatske iznoseći neistine i klevete.

'Transparency International Hrvatska je hrvatska udruga usmjerena na borbu protiv korupcije koja djeluje sukladno svim  zakonima i nije ispostava tuđih interesa. Svi postupci koji su se vodili u Hrvatskoj okončani su u korist Transparency international Hrvatska uključujući i pravomoćne sudske presude', poručila je Budimir.

Prethodnik Davorke Budimir na mjestu predsjednika TIH-a Zorislav Antun Petrović, kojega je nakon preuzimanja te dužnosti izbacila iz organizacije, nije želio komentirati propast lokalnog Transparencyja.