KAOS U GRČKOJ

Traktoristi blokirali granične prijelaze

23.01.2009 u 11:53

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća grčkih poljoprivrednika prosvjeduje i dalje peti dan zaredom blokirajući najvažnije grčke autoceste i granične prijelaze diljem zemlje te zahtijeva povoljnije subvencije, više mirovine i manje cijene goriva, prenose agencije

ATENA - Desecima tisuća traktora i dalje blokira autocestu Atena-Solun te druge važnije ceste, uzrokujući prometni kaos, prenosi dpa.

Više od 9.000 poljoprivrednika nastavilo je s blokadom autocesta nakon pregovora s predstavnicima vlade koji nisu urodili plodom, unatoč obećanju o pomoći u svoti od ukupno 500 milijuna eura.

Grčki premijer Costas Karamanlis svojim je ministrima savjetovao da intenziviraju pregovore s poljoprivrednicima koji traže povoljnije subvencije, više mirovine i manje cijene goriva. Udruga Northern Greek Industries pozvala je vladu na što skorije rješenje prosvjeda, objasnivši kako proizvodni sektor već trpi gubitke zbog svjetske recesije.

Osim poljoprivrednika u četvrtak kasno navečer u glavnome grčkom gradu prosvjedovale su manje skupine anarhista. Kako prenosi Reuters, oko 200 osoba okupilo se pred zgradom ministarstva rada u Ateni pružajući potporu sindikalnoj aktivistici koja je tijekom prošloga mjeseca teško ozlijeđena u napadu jedne bande.

Unatoč tomu što je prosvjed bio miran, nakon razilaženja okupljenih demonstranata, dio razbješnjelih izgrednika napao je policajce i oštetio nekoliko banaka i restorana, prenio je BBC. Policija je uzvratila suzavcem. Za sada nema informacija o ozlijeđenima ili privedenima.

Ozlijeđena aktivistica, zbog koje je organiziran prosvjed u četvrtak navečer, državljanka je Bugarske koja se borila za prava spremačica, uglavnom imigrantica, u državnim institucijama.

Sukobi prosvjednika s policijom dokaz su nastavka napetosti u Grčkoj nakon niza masovnih prosvjeda koji su tu zemlju tijekom prosinca gotovo u potpunosti paralizirali, ocjenjuju agencije.