IZLOŽBA ALENKE MIRKOVIĆ NAĐ

Tragedija Vukovara u 3.000 novinskih članaka

14.11.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Ratna izvjestiteljica Hrvatskog radio Vukovara Alenka Mirković Nađ priredila je izložbu ‘Vukovar u tiskanim medijima 1991 - 1996’, otvorenu danas u Hrvatskom domu u Vukovaru. Izložbom je obuhvaćeno više od 3.000 novinskih članaka o Vukovaru, objavljenih u hrvatskim i stranim medijima

‘Pokušali su nam 1991. uništiti pamćenje. Ova je izložba dokaz da u tome nisu uspjeli’, rekla je Alenka Mirković Nađ na otvorenju izložbe postavljene u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Više od 3.000 novinskih članaka objavljenih o Vukovaru tijekom i nakon agresije te okupacije toga grada podijeljeno je po temama poput agresije, obrane, progonstva, priprema za povratak, potrage za nestalima, obnove i povratka.

Postav će biti dio redovnog fundusa Muzejskog multimedijskog odjela Domovinskog rata, smještenog u vukovarskoj vojarni.

‘Pozvala sam Martina Bella, ali i druge strane izvjestitelje koji su bili u Vukovaru u jesen ‘91, da pošalju svoje ratne press-iskaznice kako bismo ih postavili u tzv. novinarsku sobu u Vojarni 204. brigade’, najavila je Alenka Mirković Nađ.

Prepričala je i kako je materijal za izložbu nastao u zagrebačkoj tvrtki PressCut, koja je prikupljala i obrađivala novinske tekstove koji su do 1996. godine izlazili o Vukovaru i stradanju njegovih žitelja.

Izložba u Hrvatskom domu Vukovar bit će otvorena tijekom iduća dva tjedna.