POHARAN JUG SAD-A

Tornada i oluje usmrtili 247 Amerikanaca

28.04.2011 u 20:00

Bionic
Reading

Snažne oluje i gotovo 300 tornada koji su poharali jug SAD-a od petka usmrtili su najmanje 247 osoba, od čega je samo u Alabami poginulo 128 ljudi. Materijalna šteta još uvijek se utvrđuje

Osim u Alabami, smrtni slučajevi zabilježeni su u Georgiji (11), Tennesseeju (15), Virginiji (8) i Mississippiju (32). Izvanredno stanje proglašeno je u sedam američkih saveznih država, a Alabami je odobrena financijska pomoć iz Washingtona.

Meteorologinja Chelly Amin kaže da će se razmjeri štete širom SAD-a utvrditi tek s buđenjem zore i dolaskom danjeg svjetla.

Najpogođenije je područje grada Tuscaloosa, s više od 83.000 stanovnika, sjedište Sveučilišta Alabama. Najmanje 15 osoba izgubilo je život na licu mjesta, a stotinjak ozlijeđenih smješteno je u jedinu gradsku bolnicu.

Veliki tornado sravnio je grad sa zemljom. Tuscaloosa je ostala bez struje, ulice su neprohodne zbog srušenih stabala i kabela, dijelova građevina i smeća, sirene se nekontrolirano oglašavaju. 'To bi mogao biti najgori tornado u povijesti Alabame', rekao je meteorolog Josh Nagelberg.

Studenti u četvrti pokraj kampusa koristili su džepne lampe da bi provjerili štetu. Bronson Englebert, vlasnik cvjećarnice Stephanie's Flowers, koristio je svjetla dvaju kombija da bi pregledao što se može spasiti iz trgovine. Izlog je potpuno uništen, a zavjese vijore na vjetru.

U Mississippiju je poginulo 11 ljudi, u Georgiji devet, a u Tennesseeju i Virginiji život je izgubila po jedna osoba.

Oluja je zahvatila područje od Teksasa do New Yorka, gdje su deseci cesta poplavljeni.

Predsjednik Barack Obama proglasio je izvanredno stanje nakon razgovora s guvernerom Alabame Robertom Bentleyjem, pa će u pomoć toj državi pohitati oko 1.400 vojnika Nacionalne garde.

Prijavljen je nestanak električne struje u nuklearnoj elektrani Browns Ferry, oko 40 kilometara zapadno od Huntsvillea. Čak sedam dizelskih generatora bilo je potrebno da se uspostavi potrebna količina energije u nuklearki.

U okrugu Marshall na sjeveroistoku Alabame poginulo je šestero ljudi, petero u jednoj kući, rekao je šerif Scott Walls.

Proteklih dana brojne su oluje pogodile južne američke države usmrtivši najmanje 72 ljudi. Prije dva tjedna u olujama koje su pogodile pojas od Oklahome do Sjeverne Karoline poginulo je najmanje 47 ljudi.

Izvanredno stanje proglašeno je i u Arkansasu, Tennesseeju te u 39 okruga Mississippija.

U tornadu koji je u srijedu pogodio Georgiju, u blizini granice s Tennesseejem i Alabamom, poginulo je dvoje ljudi. U Mississippiju je u zadnja 24 sata poginulo najmanje 11 ljudi. Isto toliko ovaj je tjedan poginulo u Arkansasu, dvoje u Louisiani i jedan u Tennesseeju.

Smrtonosno nevrijeme u Alabami