sjednica skupštine

Torjanac protiv Lušetića: On ima potvrđenu optužnicu, a kandidat je za ravnatelja Komedije

09.06.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Skupština Grada Zagreba prihvatila je prijedlog Marka Torjanca, nezavisnog zastupnika, da se na dnevni red po hitnoj proceduri uvrsti točka o obaveznom podnošenju uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kao uvjeta za izbor i/ili imenovanje članova nadzornih odbora i uprava i drugih kolegijalnih tijela (predsjednik, član uprave, direktor) trgovačkih društava u kojima Grad Zagreb ima udio te ravnatelja ustanova kojih je osnivač ili suosnivač Grad Zagreb i ustanova nad kojima je Grad Zagreb preuzeo obavljanje osnivačkih prava

Kao razlog za ovaj prijedlog Torjanac je naveo činjenicu da se na dnevnom redu Skupštine nalazi točka o imenovanju ravnatelja Kazališta Komedija Tedija Lušetića, kojeg je Kazališno vijeće predložilo za ravnatelja iako, kako je rekao, ima potvrđenu optužnicu u aferi Bundekfest.

'U Statutima mnogih javnih ustanova, kojima je osnivač Grad Zagreb, kao uvjet za natjecanje za rukovodeće funkcije i imenovanja u nadzornim i kontrolnim tijelima u obaveznoj dokumentaciji nije propisan zahtjev o podnošenju uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kao uvjet za dobivanje navedenih funkcija i poslova. Ovakva potvrda potrebna je pri natječajima za većinu poslova ne samo u javnom, već i u privatnom sektoru, stoga čudi da nije uvedena kao obavezna za rukovodeće funkcije u mnogim javnim ustanovama i institucijama Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. To je pravno nedopustivo, a od strane vlasnika, Grada Zagreba, krajnje neodgovorno', naveo je Torjanac.

Gradonačelnik Milan Bandić samo je rekao da je zakon tu jasan i da se ne bi htio pačati u to, odnosno da zastupnici nemaju što raspravljati o tome.

Torjančev prijedlog je prošao pa će ova točka biti 41., a glasanje o novom ravnatelju Komedije 62. točka dnevnog reda.

Lušetić je akademski muzičar, klarinetist i profesor klarineta, a od 2011. godine zaposlen je u Gradu kao zamjenik pročelnika za kulturu, sport i obrazovanje, potom kao pročelnik za kulturu, da bi na koncu bio specijalni savjetnik gradonačelnika za kulturu.

Na natječaj za ravnatelj stigle su dvije prijave; Lušetićeva i redatelja Marka Jurage, a koja nije bila potpuna jer je nedostajala njegova ručno potpisana izjava za natječaj. Unatoč tome, s njim je obavljen razgovor, a Kazališno vijeće odlučilo je da je Lušetić, koji je u Komediji radio 1999. godine kao šef promidžbe i prodaje, bolji kandidat.

  • +4
Sjednica zagrebačke Gradske skupštine u zgradi Velesajma Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL