HAJDUK IPAK NEĆE U STEČAJ

Torcida prisilila Keruma na uzmak

12.10.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Prosvjed torcidaša pred zgradom Banovine urodio je plodom: Gradsko vijeće - koje je prethodno odbilo dati jamstva za kredit Hajduku, zbog čega je splitskom klubu prijetio stečaj – sastat će se na novoj sjednici već u ponedjeljak i izglasati odluku u korist Hajduka

Igra živaca na današnjoj sjednici

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća iskristaliziralo se većinsko mišljenje da Hajduk neće moći vraćati kredit te da će financijski teret pasti na gradski proračun. Budući da SDP-ovi i HNS-ovi vijećnici nisu pristali na Kerumov prijedlog da se odluka donese konsenzusom, oporba je na koncu glasovala protiv, Kerumovi vijećnici su ispoštovali stranački stegu i ostali suzdržani, a 'za' su glasovali tek HDZ i nezavisni vijećnici.

Ni obilna kiša nije spriječila Hajdukove navijače da u 15 sati u velikom broju dođu pred Banovinu i gradske vlasti privole na uzmak. U razgovoru s dvojicom predstavnika Torcide dogradonačelnica Anđelka Visković je obećala da će vladajuća gradska stranka, Kerumov HGS, u ponedjeljak sazvati novu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će HGSS-ovci ipak dignuti ruku za jamstva Hajduku.

Dogradonačelnik Jure Šundov za tportal je rekao kako će po pozvati SDP-ovce i HNS-ovce da i oni dignu ruku za kreditna jamstva. 'No, ako oni pak ne pristanu na prijedlog, HGS će odustati od prijedloga da se konsenzusom odluči o sudbini Hajduka te dignuti ruku za jamstva i tako spasiti klub od stečaja', kazao je Šundov.

Predstavnici Torcide su najavili da će se ponedjeljak ujutro prije početka ponovljene sjednice okupiti pred Banovinom i na taj način ohrabriti gradske vijećnike da izglasaju odluku o kojoj ovisi budućnost Hajduka kao prvoligaša.

Zbog dramatičnih zbivanja u nedjelju će se sastati i Hajdukov nadzorni odbor.

Predsjednik kluba Marin Brbić danas je splitskim vijećnicima otvoreno kazao da, ako novac ne stigne do 1. studenoga, Hajduk odlazi u stečaj. Još ranije, već 15. listopada, postoji teoretska mogućnost da igrači kojima se ne isplaćuju plaće raskinu ugovore na štetu kluba, prijeti i definitivna suspenzija UEFA-e, pa čak i isključenje struje, pa je cijela situacija konačno i javno opisana kao vrlo, vrlo dramatična.

Jamstvo za kredit zatraženo je od Grada Splita kao većinskog vlasnika, a u prijedlogu zaključaka koji su trebali biti usvojeni pronašlo se nekoliko instrumenata osiguranja, od zadužnica do ovjerenih i solemniziranih ugovora, a bila je predviđena i mogućnost da Grad Split zaplijeni 30 posto svih prihoda od prodaje igrača, marketinga prodanih ulaznica sve dok ne utjera svoja potraživanja.

Klub s Poljuda ima 89,5 milijuna kuna kratkoročnih obveza zaostalih iz vremena HDZ-ovih i Kerumovih uprava, a usprkos svim racionalizacijama i uštedama, bez kredita ih nije moguće sanirati. S ovih 30 milijuna kuna planiralo se podmiriti najhitnije dugove, dodatnih tridesetak milijuna očekuje se od prodaje igrača Ante Vukušića i Anasa Sharbinija, ostatak je ostao visjeti u zraku. Nova garnitura uspjela je radikalno smanjiti troškove, pa Hajduk danas ima jednu od najjeftinijih momčadi u povijesti: umjesto 3,2 milijuna kuna mjesečno, njegovi igrači danas stoje tek 1,4 milijuna. Ukoliko klub doista proglasi stečaj, što je sada vrlo izvjesna mogućnost, Hajduk gubi igrače čija se ukupna vrijednost procjenjuje i do 20 milijuna eura.

Hajduk je kao prvi sportski klub pretvoren u dioničko društvo pokusni kunić, što je priznala i potpredsjednica Nadzornog odbora Branka Ramljak; jedino na njega primjenjuju se Zakon o trgovačkim društvima i nije mu - za razliku od svih ostalih, pogotovo Dinama - dozvoljeno primati pomoć ili donacije od svojih gradova i općina.