CORN NA SUĐENJU GOTOVINI

Topništvo je djelovalo da onesposobi neprijatelja

10.09.2009 u 21:48

Bionic
Reading

Uporaba topništva u Oluji bila je u skladu s nastojanjem da se onesposobi neprijatelja, rekao je u četvrtak u nastavku svjedočenja svjedoka obrane Ante Gotovine američki stručnjak Geoffrey Corn

'Topništvo je uporabljeno u skladu s nastojanjem da se onesposobi mogućnost neprijatelja da upravlja i nadzire stanje na bojnom polju', rekao je američki svjedok koji je stručnjak za vojno pravo.

Tužilaštvo je inzistiralo na pitanju je li zauzimanje Knina bilo cilj napada, ali svjedok tvrdi da je u dokumentu kojim on raspolaže i na kojem je temeljio svoj stručni izvještaj 'glavni cilj oslobađanje Knina, a ne zauzimanje'.'Ključno je bilo da se oslobodi Knin tako da se poraze neprijateljske obrambene snage' , kazao je.

U vezi s tzv. Brijunskim transkriptom u kojem piše kako je Gotovina s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom govorio o osvajanju Knina, svjedok Corn kaže da je Gotovina govorio u vojničkim relacijama.

Po Cornovim riječima, ono što je Gotovina zapravo rekao bilo je: 'Ja sam operativni zapovjednik, pustite me da napravim svoje planove da porazim neprijatelja, ne brinite se vi o tome, ja mogu poraziti neprijatelja.' Corn smatra da je tužitelj pogrešno shvatio 'razliku između strateškog cilja i operativnog ili taktičkog prioriteta'. 'Zauzimanje Knina možda nije bio taktički prioritet, ali strateški jest'. 'Ne smijemo ignorirati kontekst koji je širi nego jedan redak u zapovijedi', rekao je svjedok.

Tužitelja je zanimala i izjava Franje Tuđmana kako 'civilima treba dati izlaz, važno je da ti civili prođu, pa će onda i vojska. Kad kolone prođu, to djeluje psihološki'. Svjedok kaže da 'nije protuzakonito odlazak civila, koji je i uobičajen, prihvatiti kao činjenicu koja će izazvati efekt na (protivničke) snage'.

On smatra da je izvan konteksta tvrditi da je Gotovina u razgovoru s Tuđmanom o 'nastavku pritiska' mislio na civile. 'On planira operaciju, usmjeren je na bitku i u tom kontekstu kaže: Ako nastavimo s vojnim pritiskom, svojim uspjehom, prirodna će posljedica biti egzodus civila s tog područja, dakle predsjedniče, pustite mene da radim svoj posao, ne trebate se brinuti o tome kao cilju'.

'On je zapovjednik koji se bavi taktičkom borbom. Civili odlaze, što je dobro da odijeli neprijatelja od civila, da se neposredno bori s neprijateljem i da ga porazi', rekao je svjedok Corn koji u petak nastavlja svjedočenje na haškom suđenju hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku optuženima za ratni zločin u Oluji.