IVANOVIĆ POD ISTRAGOM

Topničke dnevnike uzeo Gotovinin odvjetnik?

30.11.2008 u 14:15

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužni prijedlog protiv odvjetnika Marina Ivanovića, člana Ureda obrane generala Ante Gotovine, zbog sumnje da je preko zaposlenika MORH-a došao do topničkih dnevnika iz Oluje koje traži Haag

Haško tužiteljstvo od Hrvatske traži topničke dnevnike kako bi dokazalo tezu o prekomjernom granatiranju Knina tijekom Oluje.

Tvrdili su da iz Hrvatske ne mogu dobiti dokumente bitne za dokazivanje krivnje generala Gotovine.

Tim povodom Uprava za suradnju s međunarodnim sudovima u Ministarstvu pravosuđa RH provela je istragu i ustanovila da je od nekoliko osoba iz MORH-a Gotovinin odvjetnik Marin Ivanović preuzeo dio dokumentacije.

Je li riječ o još kakvoj dokumentaciji osim tzv. topničkim dnevnicima na kojima Haško tužiteljstvo već dulje inzistira, još uvijek nije poznato.

U optužnom prijedlogu dostavljenom Općinskom sudu u Zagrebu za odnošenje dokumentacije iz MORH-a tereti se više osoba.

Uz Ivanovića na meti kaznenog progona su i zaposlenici MORH-a koje se optužuje da su mu učinili dostupnima dokumente za kojima je Haško tužiteljstvo iniciralo potragu.

U optužnom prijedlogu Ivanovića se tereti da je počinio kazneno djelo uništavanja arhivske građe, piše Večernji list.

Iz Ureda obrane generala Gotovine kažu da o potezu DORH-a ne znaju ništa, ali ističu da se svi njihovi djelatnici ponašaju u skladu s hrvatskim i haaškim propisima i ne vjeruju da bi protiv nekog njihova člana bila podignuta prijava.