vrhunac u četvrtak

Toplinski val se širi Hrvatskom. Pročitajte preporuke kako rashladiti svoj dom i lakše podnijeti vrućine

24.07.2019 u 07:02

Bionic
Reading

S vrhuncem u četvrtak, temperature se penju i do 35 celzijevaca, nakon čega dolazi preokret

Sunčano i vruće vrijeme je u srijedu. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, a na Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, poslijepodne u Dalmaciji mjestimice s jakim udarima.

Najviša dnevna temperatura uglavnom od 30 do 35 °C.

  • +10
Osječani su osvježenje od vrućine pronašli u rijeci Dravi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Velika opasnost od toplinskog vala predviđa se za Dubrovnik, Split, Rijeku i Knin.

Sunčano i vruće bit će još i u četvrtak u cijeloj zemlji, a od petka nestabilnije i manje vruće.

Lokalnih će pljuskova od petka biti u unutrašnjosti, a u subotu i na Jadranu, većinom na sjevernom dijelu. Vjetar će na kopnu biti uglavnom slab dok će na Jadranu mjestimce umjeren jugozapadni i zapadni vjetar u subotu okrenuti na jugo.

Rashladite svoj dom

Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32 °C danju i ispod 24 °C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).

Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.

Stavite zastore, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 °C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine, preporučuje Državni hidrometeorološki zavod.