HRABRA TUNISKA AKTIVISTICA

Topless kampanjom žene štite Aminu Tyler

28.03.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Glasine da je tuniska aktivistica za ženska prava Amina Tyler, koja je na Facebooku objavila svoje nage fotografije s ispisanim feminističkim porukama preko grudi, nakon čega je dobila prijetnje smrću, netragom nestala, da je u psihijatriji bolnici, zatvoru ili da se ubila, prekinula je njezina odvjetnica

'Razgovarale smo, rekla je da je dobro i da će se uskoro vratiti u školu', poručila je Bochra Belhaj Hmida, smirujući time žene koje su se uključile u kampanju Oslobodite Aminu, služeći se istim sredstvom kao 19-godišnja Tunižanka.

Amina se odlučila na radikalan čin kako bi upozorila na pogoršanje prava žena, a poslužila se topless taktikom ukrajinskih feministica Femen. Tyler je upozoravala kako su od 50-ih godina prošlog stoljeća žene u Tunisu uživale više prava nego u drugim zemljama arapskog svijeta, no sve je veća zabrinutost da bi vladajuća islamistička stranka Ennahda mogla uskratiti dobar dio prava.

Postavljanje slika s natpisima 'Moje tijelo pripada meni' izazvalo je lavinu ogorčenja. Amini je prema šerijatskim zakonima, kako je izjavio šef Odbora za moral Almi Adel, prijetilo 80 do 100 udaraca bičem, ali bi je zbog 'ozbiljne štete trebalo kamenovati na smrt'.