RAT OKO NUKLEARKE

Tonči Tadić ocijenio kolika je opasnost od nuklearne katastrofe u Ukrajini

01.09.2022 u 19:54

Bionic
Reading

Članovi misije Međunarodne agencije za atomsku energiju posjetili su ukrajinsku nuklearnu elektranu u Zaporižju. Nuklearni fizičar Tonči Tadić iz Instituta Ruđer Bošković izjavio je u Dnevniku HTV-a da je njihov glavni prvi zadatak utvrditi stanje nuklearne elektrane te da po svim konvencijama međunarodnog prava Rusija snosi punu odgovornost na tom okupiranom području, pa i u nuklearnoj elektrani.

Stručnjaci moraju utvrditi pridržava li se Rusija svih sedam stupova nuklearne sigurnosti, a ključan među njima je slobodno odlučivanje zaposlenih u nuklearki o svim aspektima nuklearne sigurnosti.

Nije potpuno siguran imaju li zaposleni doista punu slobodu, ali smatra da će o tome reći pravorijek misije IAEA-e.

Istaknuo je da je drugi važan zadatak misije utvrditi stanje s istrošenim gorivom. Treći zadatak je utvrditi stanje svih reaktora, i onih aktivnih i onih ugašenih.

  • +8
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

Među članovima misije su stručnjaci iz različitih država i Tadić tvrdi da se ne može govoriti o njihovom pristranom djelovanju. Dodaje da ondje nisu članovi SAD-a i Velike Britanije, ali da je riječ o vrlo šarolikom sastavu misije.

Budući da je nuklearna elektrana već šest mjeseci pod okupacijom, na pitanje koliko se sa sigurnošću doista može govoriti o sigurnosti nuklearke, Tadić napominje da je navažnije da je od šest reaktora njih pet ugašeno.

- Koliko god se širili strahovi oko toga što se može dogoditi, tvrdim da se neće dogoditi ništa zato što obje strane znaju koje su posljedice. Sve simulacije pokazuju da bi radioaktivni oblak pokrio dio Ukrajine i da bi Ukrajinci imali dosta ozračenog stanovništva. Ali isto tako bi bilo i oko 10.000 ozračenih ruskih vojnika. To si Rusija u ovoj fazi rata ne želi priuštiti, istaknuo je Tadić.