Produljen sporni zakup

Tomislav Ćorić o Zagrebtoweru: Ministar se ne bavi najmom prostora

17.10.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić poručio je u četvrtak da se kao ministar ne bavi najmom prostora i opreme te da je obnova ugovora o zakupu poslovnih prostora u Zagrebtoweru pitanje za glavno tajništvo tog ministarstva

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Fond za zaštitu okoliša i dalje će ostati u Zagrebtoweru jer je Vlada na sjednici u četvrtak odlučila produljiti zakup toga prostora do 2024.

Na novinarsko pitanje je li bilo moguće zakupiti jeftiniji prostor, ministar ne zna.

"Nemam pojma, obratite se glavnom tajništvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike, ondje su se bavili tim pitanjima. Ministar se ne bavi ni najmom prostora i opreme ni ugovaranjem čišćenja niti bilo čime sličnim", rekao je Ćorić.

Petogodišnja obveza za zakup i održavanje prostora za to ministarstvo je 45,6 milijuna kuna, a za prostor Fonda za zaštitu okoliša - 38,7 milijuna.

Ćorić je rekao da je Ministarstvo državne imovine "komuniciralo potrebu za prostorom" i da nema na upravljanju nekretnine u državnom vlasništvu adekvatne veličine.

"Od 2018. komuniciramo potrebu za prostorom, ali u ovome trenutku, po onome što mi je kolega Banožić javio, nemamo prostor takve veličine. Govorimo o 5.400 kvadrata", rekao je Ćorić.

"Jutarnji list" u četvrtak je objavio da je iz dokumentacije do koje je list došao vidljivo da bi odluka o daljnjem ostanku u Zagrebtoweru mogla biti bazirana, među ostalim, i na nalazu stalnog sudskog vještaka od kojeg je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost naručio nalaz i mišljenje o opravdanosti postupka preseljenja iz Zagrebtowera. Sudski vještak je nakon analize cijena najma na drugim lokacijama zaključio da je najam u Radničkoj 80, treća najpovoljnija ponuda, a zanimljivo je i da kao argument protiv preseljenja navodi da bi ono moglo biti stresno za zaposlenike.

Radi tog preseljenja je, podsjetimo, bivši SDP-ov ministar Mihael Zmajlović umalo ostao bez ‘fotelje’, a prozivalo ga se da je time navodno nanio štetu samom ministarstvu, piše "Jutarnji".