IZBOR ČLANOVA UPRAVE HRT-A

Tomić: Ovo je kretenski i frustrirajuće

13.09.2011 u 13:19

Bionic
Reading

Zorana Mihajlovića, v.d. ravnatelja Hrvatskog radija, izabrali su, na prijedlog predsjednika Uprave HRT-a Josipa Popovca, Programsko vijeće i Nadzorni odbor, sa 12 glasova za, na mjesto člana Uprave kuće na Prisavlju. Marko Ugarković, šef prodaje HRT-a, koji je bio drugi Popovčev prijedlog, dobio je deset glasova i nije izabran, što znači da će se za jednog člana Uprave morati raspisati novi natječaj. Na taj način odgođeno je i raspisivanje natječaja za mjesta glavnih urednika radija i televizije

Sjednici je prisustvovalo 14 od 16 članova PV-a i NO-a i za izbor svakog člana Uprave trebalo je 11 glasova. Zanimljivo je da prilikom glasanja za oba kandidata pojedini članovi PV-a i NO-a nisu bili protiv njihova izbora, već su predali prazne listiće.

'Ovo je kretenski i frustrirajuće. Osjećam se kao idiot. Pa ne mogu ja čovjeku izabrati suradnike ako on to ne želi. Tri puta ponavljamo istu stvar', ustvrdio je vijećnik Ante Tomić.

Tako je neslavno propao još jedan pokušaj da se oformi Uprava HRT-a. Naime, u srpnju je Popovac predložio rukovoditelja Poslovne jedinice Operativnih poslova HRT-a Darija Vladimira Josića i Mihajlovića i tada obojica nisu dobili potrebnih jedanaest glasova. Štoviše, Mihajlović je tada dobio svega pet glasova. Što se dogodilo u glavama pojedinih članova NO-a i PV-a pa su sada odlučili dati podršku Mihajloviću, koji je imao iste ideje i program, može se nagađati.

Prisavski hodnici sve glasnije spominju da je između dva izbora članova Uprave HRT-a došlo do trgovine u kojoj je HDZ uspio pred izbore u ključne televizijske emisije (Otvoreno, Dnevnik 3) ugurati podobne ljude, a zauzvrat su trebala biti izabrana oba člana Uprave. Međutim, izabran je samo Mihajlović koji slovi kao blizak SDP-u. Valja dodati da su se protiv njega pobunili i članovi marginalne stranke HČSP koji su prosvjedovali ispred zgrade na Prisavlju tražeći da se za Mihajlovića ne glasa zbog njegove nacionalne pripadnosti.

'Ovo je neobična poruka javnosti i predsjedniku Uprave. Mislim da je vrijeme da se malo posramimo. Hvala onima koji nisu glasali. Nadam se da imaju opravdanje za sebe', ironično je ustvrdila predsjednica PV-a Nada Zgrabljić Rotar, dodavši da je očito da pojedini članovi PV-a i NO-a ne rade po savjesti, već da rade za svoj osobni ili politički interes.

Da pojedinim članovima PV-a i NO-a nije stalo do izbora i stanja na Prisavlju, svjedoči i podatak da je za dva prethodna izbora već potrošeno 80 tisuća kuna na objavljivanje oglasa u novinama i troškove putovanja članovima PV-a i NO-a.

Novi natječaj za člana Uprave trebao bi biti raspisan u roku od osam dana iako su se pojavila tumačenja da do toga neće doći jer bi se nakon neuspjelog pokušaja trebalo raspustiti PV i NO. Naime, u Zakonu o HRT-u u članku 18. stoji da dolazi do raspuštanja NO-a i PV-a ako se u roku od šest mjeseci od isteka mandata prethodne Uprave HRT-a ne imenuje nova. Hoće li do toga doći, tek će se vidjeti, jer Uprava u obliku kako je predviđa novi Zakon o HRT-u zapravo nije postojala.

Luks kažnjena sa 600 kuna

Predsjednica NO-a HRT-a Silvija Luks trebala se danas pojaviti na sudskom ročištu na Općinskom sudu u Zagrebu gdje je protiv nje tužbu za klevetu podignuo ravnatelj HTV-a Mislav Stipić. No Luks se zbog biranja članova Uprave nije pojavila na ročištu, zbog čega je kažnjena sa 600 kuna.