LOŠE ODLUKE

Tomić dao ostavku na mjesto u Vijeću HRT-a

23.12.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Član Programskog vijeća HRT-a Ante Tomić nezadovoljan radom tog tijela odlučio je podnijeti neopozivu ostavku. U kratkom priopćenju koje je poslao medijima Tomić navodi da je 'uvjeren da je Vijeće donijelo neke dugoročno loše odluke, a ne nalazeći nikakvog načina da se stvari promijene u smjeru koji se meni čini boljim, odlučio sam se neopozivo povući iz ovoga tijela'

Tomić je drugi član Vijeća u nepunih mjesec dana koji je odlučio odstupiti sa svoje pozicije. Podsjetimo, ostavku je prije njega dala Sanja Ivić jer je smatrala da se Vijeće raspalo na dvije struje i da je u slučaju izbora Brune Kovačevića za glavnog urednika HTV-a donijelo krivu odluku, a kritizirala je i Vijeće jer nije izabralo Vladimira Kumbriju za glavnog urednika HR-a iako je imao veliku potporu zaposlenika.

Tomić je također u nekoliko navrata, u javnim istupima, tvrdio da Kovačević nije dobar izbor, a kap koja je prelila čašu, čini se, jest smjena Zorana Šprajca s mjesta voditelja i urednika nedjeljnog 'Dnevnika'. Prije nekoliko dana u izjavi za tportal.hr sam je priznao da snosi krivicu zbog priloga o Vukovaru koji je emitiran na obljetnicu pada grada, a nakon kojeg je pokrenuta čitava lavina.

Tomić je tada kazao 'kako je Vijeće je od početka radilo greške kad je prilog o Vukovaru bio u pitanju. I sam snosim krivicu za to jer nisam tome pridavao preveliku pažnju, a trebao sam jer se tu nije samo spočitavala vjerodostojnost priloga i audiozapisa, koji se u konačnici pokazao ispravan, već o tome zato što se preispitivalo je li netko loš ili dobar Hrvat. Prozivanje ljudi zbog domoljublja je nešto što mi se gadi i protiv čega sam i sam napisao nebrojeno tekstova'.

Vijeće je nakon emitiranog priloga donijelo jednoglasnu odluku da se od odgovornih zatraži objašnjenje zašto je prilog emitiran baš na dan kad je pao Vukovar, jesu li audiozapisi između zapovjednika obrane Mile Dedakovića Jastreba i tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana autentični.

Šprajc im je na sve žestoko odgovorio u 'Dnevniku', nakon čega su ga Bruno Kovačević i v. d. Informativnog programa Dražen Miočić kaznili.

Programsko vijeće u novom sastavu tako je jedva izdržalo devet mjeseci i počelo se osipati, a uz dva nova člana novi saziv Sabora uskoro će morati potražiti i novog člana Nadzornog odbora jer je Orsat Miljenić postao ministar pravosuđa.