UMJESTO PELJEŠKOG MOSTA

Tomašić za podmorski tunel Pelješac-kopno

15.07.2012 u 16:33

Bionic
Reading

Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević uputila je danas otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske, u kojem predlaže izgradnju uronjenoga tunela Pelješac - kopno, koji bi omogućio nesmetan kontinuitet cestovnog prometovanja isključivo hrvatskim teritorijem, priopćeno je danas iz te stranke

To je, kako se navodi, tunelska cijev ukopana u morsko dno, a primjena ovakva rješenja poznata je u svjetskoj graditeljskoj praksi već više od sto godina. Stranka smatra kako dio stranački opterećene i lobističkim interesima okovane stručne javnosti sustavno priječi medijsku prezentaciju ovog prijedloga, pa se zato, kako navodi, ovim putem obratila Vladi, ali i javnosti, kako bi skrenuli pozornost na cjelovito i rentabilno rješenje, koje mogu izgraditi domaći graditeljski potencijali znatno brže i jeftinije nego most.

Tako bi, po mišljenju stranke, bez krnjenja suverenosti ostvarili kontinuitet duž obalnog prometovanja od zapada do istoka, zaključno s crnogorskom granicom, a bez potrebe kompenzacijskoga ustupanja Luke Ploče.

HSP dr. Ante Starčević drži da je njihovo rješenje politički (schengenski) prihvatljivo i ekološki neškodljivo te da je prometno sigurno i trajno za kopneni i za pomorski promet. Stranka ističe kako očekuje da Vlada RH njihov prijedlog uzme u razmatranje i stručno ga analizira.