dan grada zagreba

Tomašević: 'U Zagrebu su svi dobrodošli, bez obzira na porijeklo, naciju, boju kože, vjeroispovijest i seksualnu orijentaciju'

31.05.2022 u 16:05

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na svečanosti proslave Dana grada Zagreba na kojoj su zaslužnima dodijeljene nagrade zauzeo se za Zagreb kao grad okrenut budućnosti, kao otvoreni i solidarni grad koji slavi svoje različitosti

'Naša vizija Zagreba kao otvorenog grada jest grad u kojem su svi dobrodošli bez obzira na svoje porijeklo, naciju, boju kože, vjeroispovijest i seksualnu orijentaciju', istaknuo je Tomašević.

Zamišljamo grad, dodao je, u kojem mladi mogu ostvariti svoje potencijale i ne moraju odlaziti van, u kojem su građanima dostupni priuštivo stanovanje, dinamična kulturna ponuda, kvalitetni vrtići i škole, razvijena prometna infrastruktura, kvalitetan javni prijevoz, sva potrebna zdravstvena skrb, povoljne i kvalitetne komunalne usluge i sve drugo.

'Dajemo sve od sebe da opravdamo ukazano povjerenje, ali i tražimo sudjelovanje građana u promjenama, od toga kako razdvajamo i odlažemo otpad, preko prelaska na obnovljive izvore energije i manje oslanjanje na automobile, do razvoja kulture u zajednici i jačanje mreže socijalne podrške u gradskim četvrtima', istaknuo je.

Rekao je da sada postavljaju temelje za promjene koje će građani puno više osjetiti u nadolazećim godinama, jer grad žele vratiti na put onoga što moderni gradovi danas jesu - pokretači nacionalnog zaokreta prema održivom, demokratskom i pravednijem društvu. 'Pozivam sve da nam se pridruže u izgradnji otvorenog, socijalno pravednog, pristupačnog i zelenog grada 21. stoljeća u kojemu je svima ugodno živjeti', poručio je gradonačelnik Tomašević.

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je gradskoj vlast da bude pošteni, stroga, pragmatična i da ne da korupciji ni da joj se osmjehne, da se bori za svaki euro iz EU fondova te da sredi Donji grad koji je stradao u potresu. 'Sredite taj Donji grad. To možete čak i bez Vlade koja neće biti protiv toga. Budete li čekali Vladu, prevelika je, preinertna je, znam po svom iskustvu. Donji grad vam je najveći izazov - to je ono po čemu je Zagreb u onoj propaloj, bivšoj državi bio jedinstven. Učinite da opet bude tako', poručio je Milanović.

  • +23
Dan grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar Davor Filipović poručio je kako su obnova Zagreba, razvoj poduzetništva, vodno-komunalne, prometne i druge infrastrukture, djelotvoran sustav gospodarenja otpadom, sigurnost opskrbe električnom energijom i drugim energentima i građana i gospodarstva - zajednički prioriteti nacionalne i gradske vlasti. Također su prioritetni obnova i izgradnja vrtića i škola.

I izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Kapulica rekao je kako se nada da će Zagreb u suradnji s Vladom uspjeti ostvariti sve one ciljeve koje svi priželjkujemo. Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović poručio je kako je njihova vizija Zagreba kao moderne, napredne i prepoznatljive europske metropole u kojoj se kvalitetno živi, to je grad svih boja, uključujući i duginih boja.

Nagrada 'Zagrepčanka godine' dodijeljena je odvjetnici Sanji Bezbradica Jelavić za izniman doprinos u zaštiti i ostvarenju temeljnih ljudskih prava i sloboda najranjivijih skupina.

Dodijeljeno je 15 Nagrada Grada Zagreba za osobite uspjehe, ostvarenja i zasluge u radu institucijama, udrugama i građanima. Nagrada Grada Zagreba dodijeljena je Ambulanti za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, spisateljici Ivani Bodrožić, crkvenoj glazbenici, profesorici muzike i nastavnici ritmike i plesa mr. Hedi Gospodnetić, studentu sportašu Ivanu Hukleku, akademskoj grafičarki, umjetnici Sanji Iveković te filmskoj producentici Ankici Jurić Tilić.

Također, Nagrada Grada Zagreba dodijeljena je obrtu Kišobrani Cerovečki, prof. dr. Ivanu Mlinaru i prof. dr. Hrvoju Klasiću, redovitom profesoru u trajnome zvanju na Fakultetu elektronike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Ivanu Petroviću, feminističkoj aktivistkinji, konzultantici Autonomne ženske kuće Zagreb - žene protiv nasilja nad ženama Nevi Tölle, Udruzi za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom "ZAMISLI" te Udruzi žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Nagrada Grada Zagreba dodijeljena je i diplomiranom inženjeru arhitekture i akademskom slikaru Vinku Uhliku, paraolimpijcima Ivanu Katanušiću, Anđeli Mužinić Vincetić i Heleni Dretar Karić te Osnovnoj školi Gustava Krkleca.