nelikvidnost u zagrebu

Tomašević tvrdi da su škole uplate za režije i hranu dobile i prije objave u medijima: Smanjili smo kašnjenja u plaćanju

27.10.2021 u 15:58

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u srijedu da je Grad Zagreb od 31. srpnja isplatio višemjesečne dugove prema školama i vrtićima za podmirenje njihovih troškova, i tako smanjio kašnjenje u plaćanju u odnosu na zatečeno stanje

“Trenutno su školama i vrtićima plaćeni troškovi za lipanj ove godine. To je, s obzirom na otežanu likvidnost, nešto očekivano, no mi smo smanjili kašnjenje u plaćanju u odnosu na ono što smo zatekli”, ustvrdio je Tomašević komentirajući za Radio Sljeme medijske napise o kašnjenju isplata zagrebačkim obrazovnim ustanovama.

Podsjetio je kako 31. svibnja, kada su preuzeli vlast, stanje neisplaćenih troškova bilo puno gore.

“Ako govorimo o materijalnim troškovima škola, čak nisu bili plaćeni ni materijalni troškovi za siječanj. Kašnjenje je bilo jako veliko, od četiri do pet mjeseci”, rekao je Tomašević istaknuvši kako je uz podmirenje zatečenih neplaćenih troškova u međuvremenu kašnjenje s plaćanjem smanjeno na dva do tri mjeseca.

Iz Gradske uprave Hini su dostavili usporedbu stanja plaćenih troškova odgojno-obrazovnim ustanovama na dan 31. svibnja, u usporedbi s današnjim danom, 27. listopada.

Posljednja uplata školama išla u ponedjeljak i utorak

Naglašavaju da je posljednja uplata išla u ponedjeljak i utorak, a ne nakon što su mediji objavili da postoji kašnjenje u isplatama školama.

Iz pregleda troškova, koji su podijeljeni u tri stavke - materijalne troškove, energiju i prehranu, vidi se da je na dan 31. svibnja Zagreb bio najmanje pet mjeseci u zaostatku s plaćanjem troškova osnovnim školama.

Preciznije, na taj dan zadnji plaćeni račun za materijalne troškove osnovnih škola bio je za prosinac 2020. godine. U kategoriji prehrane i energije, posljednji novac koji je grad poslao osnovnim školama bio je za siječanj 2021.

I za srednje škole situacija je slična - zatečeni su nepodmireni materijalni troškovi i troškovi za prehranu od siječnja 2021. nadalje, a za energiju od veljače nadalje.

Također, prema stanju na zadnji dan u svibnju, grad je vrtićima isplatio novac za materijalne troškove za prosinac 2020. godine.

Od 31. svibnja do danas plaćeni su računi za ukupno sedam mjeseci materijalnih troškova, te za pet mjeseci troškova energije i prehrane.

U svim kategorijama i svim ustanovama na današnji su dan podmireni troškovi zaključno s lipnjem, a Tomašević je najavio da pomoću Vladinog kredita namijenjenog za likvidnost namjerava i sadašnje kašnjenje u podmirenju troškova dodatno smanjiti do kraja godine.