IZJAVA GRADONAČELNIKA

[FOTO/VIDEO] Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba nakon skandala s Buljan Flander: Čuo sam se i s njom, no ne bih želio s time u javnost

23.09.2021 u 11:56

Bionic
Reading

Kako je tportalu potvrđeno od izvora bliskih zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, on će danas smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i pokrenuti nadzor nad tom gradskom institucijom. To je kasnije i potvrdio na konferenciji za medije

Gradonačelnik ne može smijeniti direktno ravnateljicu Gordanu Buljan Flander, nego to može učiniti Upravno vijeće.

Gradonačelnik se obratio javnosti.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/Pixsell

'Vezano za sudsku mjeru zabrane izvještavanja, želim reći jasno i glasno da se mi kao gradska vlast protivimo praksi da bilo koja gradska ustanova traži zabranu kritičkog izvještavanja o radu neke gradske ustanove i institucije. Postoje uhodane prakse ako je netko oklevetan. No da je gradska ustanova tražila mjeru zabrane pisanja o ustanovi i ravnateljici, to je presedan', kazao je Tomašević.

'Kao osnivač gradskih ustanova nikako ne možemo podržavati ovakve stvari', istaknuo je.

'Kako bi se dalje vidjelo o čemu se radi, u najkraćem mogućem roku smijenit ćemo članove Upravnog vijeća imenovane od Grada i imenovati nove. Tražili smo i internu kontrolu poslovanja Poliklinike kako bi se razjasnilo ima li nepravilnosti', kazao je.

Pozvao je i Ministarstvo zdravstva da provede nadzor nad ovom institucijom.

'Bilo bi dobro da se napravi međunarodna stručna evaluacija modela rada. Ti se prijepori trebaju staviti ad acta', kazao je gradonačelnik.

'Gradske institucije stalno dobivaju pritužbe na gradska poduzeća i institucije i to je uobičajeno. Svaka gradska institucija čije sam ja interese dužan štititi mora biti izložena argumentiranoj kritici. Ovakva mjera nije nešto iza čega možemo stajati i tome se protivimo. Nisam imao saznanja da se taj postupak pokrenuo', dodao je.

Zagreb: Tomašević najavio smjenu Upravnog vijeća poliklinke Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

'Prije mjesec i pol do nas su došle prve kritičke informacije oko Poliklinike. Ne bih htio prejudicirati ništa, ovo je osjetljiva tematika. Ja se držim onoga što je naša ingerencija. Čuo sam se s ministrom pravosuđa Aladrovićem, a uskoro ćemo imati sastanak i s ministrom zdravstva. Kratko sam se čuo i s njom. Budući da nije u Zagrebu, o sadržaju razgovora ne bih želio u javnost', kazao je Tomašević.

Razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike odluka je zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje tekstove o Gordani Buljan Flander nakon što je taj neprofitni portal u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom 'Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?', u kojima problematizira rad Buljan Flander, odnosno Poliklinike.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su u četvrtak da je donesena sudska zabrana pokušaj cenzure i ušutkavanja medija te pozivaju medije da se odupru ovakvom obliku pritiska u znak solidarnosti s Jindrom i H-alterom.