gradonačelnik zagreba

Tomašević: Radnicima Čistoće dao bih triput veću plaću. Prošla vlast nije poštovala kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To je pitanje za sindikate

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 25.01.2023 21:42
  • Objavljeno 25.01.2023 u 20:58
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: LUKA STANZL/PIXSELL/PATRIK MACEK/PIXSELL

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, kazao jeda bi radnicima Čistoće dao triput veću plaću da može

Tomašević je, gostujući u Dnevniku HRT-a, naveo kako je dobro da su predstavnici radnika konačno bili na razgovoru jer se ne može pregovarati s dvije tisuće radnika, pogotovo ako se ti zahtjevi mijenjaju iz dana u dan.

'Dogovor je da će se 5 od 11 zahtjeva odmah prihvatiti, čim se krene s odvozom, dok će se o ostalima pregovarati', kazao je Tomašević.

Ponovio je da je riječ o nezakonitom štrajku i da je problematično što su, za razliku od prošle vlasti, poštovali kolektivni ugovor u cijelosti.

'Ni jedan dan plaća nije zakasnila ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. Prošla vlast nije poštovala kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate, rekao je Tomašević.

Naglasio je kako je jednostranom odlukom Uprave za 13 posto povećana plaća radnicima koji imaju najniže plaće.

'Sindikati su tražili linearno povećanje plaća svima u jednakom postotku. Ovo je sad ključna situacija, ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se to ikada u Hrvatskoj dogodilo, nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće', rekao je Tomašević.

Pretrpani kontejneri

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/Pixsell

Građane je zamolio za strpljenje te istaknuo kako vjeruje da će se stvar brzo riješiti.

'Mi ćemo sve brojke staviti na stol. Razgovarat ćemo koji su troškovi rada. Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2,3 milijarde kuna koje odjednom stižu na naplatu. Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće nešto su manji od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego što smo planirali, rekao je Tomašević dodajući da taj novac nemaju.

Istaknuo je kako to ugrožava opstojnost Holdinga koji je bio na rubu bankrota kad je on preuzeo vlast.

'Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013., kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju da će se ako dođe do privatizacije pogoršati uvjeti rada.

Napomenuo je kako je prethodna vlast upošljavala agencijske radnike koji nisu imali nikakva prava.

'Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk', poručio je.

Na pitanje je li Uprava trebala reagirati pametnije, Tomašević je rekao kako je iz sadašnje perspektive očito da je sankcija bila preteška.

  • +4
  • +1

Čistoća

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

'S druge strane imate građane koji su frustrirani jer odvajaju i onda vide radnike koji stavljaju otpad u jedan kamion. Naravno da to potkopava sistem. I ostali radnici Čistoće rekli su da su ta trojica radnika pogriješila, ali da je sankcija bila preteška. Mogu razumjeti da su se ostali solidarizirali s tim radnicima. Ne možemo imati situaciju da je jedan dan jedan zahtjev, drugi 11 zahtjeva, je li treći dan 22 zahtjeva? Sindikat kaže da ne organizira štrajk, a onda pregovara s nama. Poanta je predstavlja li sindikat te radnike ili ne', kazao je gradonačelnik.

Na pitanje trebaju li građani strahovati od poskupljenja, Tomašević je rekao kako je za neke odvoz otpada pojeftinio.

'Kako Holding ili Čistoća može doći do prihoda? Grad Zagreb ne može subvencionirati Čistoću iz proračuna. Moramo naći balans između onoga što građani mogu platiti i onoga što radnici zaslužuju. Ja bih im dao triput veću plaću da mogu. Mi smo 700 otkaza u administraciji Holdinga morali podijeliti da Holding ne ode u bankrot', zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!