hoću-neću

Tomašević povukao s dnevnog reda prodaju 26 gradskih nekretnina za 22 milijuna kuna koju je pompozno najavio

21.10.2021 u 09:06

Bionic
Reading

Malo bi, a onda ipak ne bi. Iako je sam najavio na konferenciji za medije da Grad ide u prodaju 26 gradskih prostora za 22 milijuna kuna kako bi zakrpao rupe u proračunu, a onda uputio popis na dnevni red Skupštine Grada Zagreba, Tomislav Tomašević sad je odustao od toga i ta je točka povučena s dnevnog reda

Podsjetimo, Grad ih je planirao prodati zakupcima koji su već u njima i koji su iskazali interes za njihov otkup. Dakle ne na javnoj dražbi, već direktnom prodajom zakupcima po cijenama koje je procijenila Nedjeljka Čengija, stalna sudska vještakinja za graditeljstvo i procjenu nekretnina.

Zašto je točka povučena s dnevnog reda, nije detaljno obrazloženo, već je samo suhoparno pravnički navedeno da je 'gradonačelnik povlači sukladno članku 145. stavku 1. poslovnika Skupštine'. A taj članak govori da 'predlagatelj može povući svoj prijedlog prije odlučivanja o dnevnom redu'. Doduše u stavku 3. istog članka govori se o tome da se povlačenje mora, ako nije pisano, usmeno obrazložiti pa je moguće da će se na sjednici čuti razlozi.

Neslužbeno se pak može čuti da bi u gradu željeli razmotriti i neke druge, zakonski moguće modele prodaje.

Kako je tportal već pisao, trećinu novca trebala bi donijeti prodaja prostora u Palmotićevoj 30 od 505 kvadratnih metara za 7,5 milijuna kuna tvrtki Four Dots, čiji je vlasnik Domagoj Pralas, zet bivšeg gradskog pročelnika Ivice Lovrića.

Je li to stvarni razlog povlačenja točke s dnevnog reda, može se spekulirati, ali ostaje činjenica da u javnosti nije baš najbolje odjeknula informacija da se u prodaju ne ide po modelu dražbe pa tko da više, već direktnom prodajom. Kako bilo, gradonačelnik je najavom pa za samo tjedan dana povlačenjem ove točke zabio autogol. Da s najavom nije izašao na konferenciji za medije, već da se točka samo našla na dnevnom redu, šteta bi bila nedvojbeno manja. Ovako ostaje dojam neozbiljnosti, neupućenosti i loših savjetnika.

Na planiranoj listi za prodaju drugi je najskuplji prostor onaj u Ulici Hrvoja Macanovića 10 u najmu tvrtke Vrutak, a on ima 433 kvadrata i prodaje se za 5,3 milijuna kuna. Treća najskuplja je poslovna zgrada s dvorištem u Prekratovoj 25 od 1011 kvadrata, čiji je zakupac tvrtka Etigraf, a vrijednost joj je procijenjena na 2,24 milijuna kuna.