zagreb

Tomašević: Nema smisla izmjene GUP-a dalje mrcvariti, treba izraditi novi GUP

19.11.2019 u 14:48

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević u utorak je ocijenio kako više nema nikakvog smisla 'isprebijane' izmjene i dopune GUP-a Zagreba i dalje 'mrcvariti', već treba krenuti u postupak izrade novoga GUP-a

Iz Ministarstva graditeljstva nedavno su objavili da izmjene GUP-a moraju na doradu zbog neusklađenosti s prostornim planom višeg reda, konkretno zbog Hipodroma gdje nije precizno definirana pretežitost rekreacijske zone te zbog urbanističkih planova uređenja.

'Ukoliko Ministarstvo graditeljstva bez ponovljene javne rasprave da suglasnost na izmjene i dopune GUP-a, onda je jasno da je Ministarstvo zapravo radilo jedan 'show', jer ne znam drugačije kako objasniti da su imali konferenciju za medije u petak ako su mislili dati suglasnost maltene za pet dana Gradskoj upravi', rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Nađe li se GUP na sjednici u prosincu to će biti zlostavljanje zastupnika

Ako Ministarstvo ipak da suglasnost na izmjene GUP-a, za koji je u petak zatražilo doradu, Tomašević tvrdi kako bi bilo 'apsolutno zlostavljanje' zastupnika da se izmjene GUP-a nađu na sjednici Gradske skupštine u prosincu.

'Naš stav je jasan, ali i stručnjaka koje smo konzultirali. Za ove ispravke koje Ministarstvo traži treba ići ponovljena javna rasprava i to će onda biti treći puta javna rasprava. Ovo je četvrta verzija GUP-a u zadnje četiri godine u istom postupku izmjena i ovo stvarno više nema smisla. Ovo je apsolutna farsa i gubi se uopće smisao sudjelovanja javnosti i izmjena GUP-a kao strateškog dokumenta', kazao je.

Čak i ako postoje 'ruke' u Gradskoj skupštini za četvrtu verziju GUP-a, naglasio je Tomašević, pitanje je kakav će biti legitimitet te odluke i kako će građani i stručna javnost gledati na takav GUP.

Od HNS-a se uvijek svašta može očekivati

Gradska zastupnica Nove ljevice Rada Borić kaže da se ovdje ponovno radi o 'političkim igrama'. 'Ukoliko je Ministarstvo napravilo to kao farsu, a od HNS-a se uvijek svašta može očekivati, mislim da će i građani znati odgovoriti na to', rekla je Borić.

Osvrnuvši se na prijedlog Grada da se fiksni dio cijene odvoza otpada povisuje na skoro 70 kuna za kućanstvo bez obzira na količinu otpada koju stvaraju, zastupnik Svibor Jančić (Za grad) tvrdi da je to nepravedno prema onima koji savjesno razdvajaju otpad, a pretpostavljaju kako će se pred sljedeće izbore cijene otpada smanjiti.

Zastupnik Zlatko Nikolić (Radnička fronta) rekao je da poslove u Gradu sve više preuzimaju privatnici, pa profiti umjesto u gradskom proračunu završava u njihovim džepovima. Među njima, kaže, ima i onih koje doniraju stranku gradonačelnika Milana Bandića, kao primjerice tvrtka GUT.