promjene

U Zagrebu se ukida podzakup kućica, zaustavljaju daljnje prijave za mjeru roditelj - odgojitelj, smanjuju se naknade vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora

20.07.2021 u 11:34

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, na konferenciji za medije kazao je da su stavili dvije odluke na javno savjetovanje - dopunu odluke o novčanoj potpori roditeljima - odgojiteljima i odluku o davanju na zakup i drugo korištenje površina javne namjene

'Dopuna odluke o novčanoj potpori roditeljima - odgojiteljima. Ono što je dopuna te odluke ono je što smo obećali u izbornom programu, a to je da ćemo zaustaviti prijave novih korisnika dok se ne evaluiraju demografski i ostali učinci te mjere. Prije svega želimo vidjeti demografske učinke jer je to predstavljeno kao demografska mjera. Naša namjera je jasno prikazana u našem programu, mislimo da nitko ne može biti iznenađen ovakvom odlukom', kazao je Tomašević.

Dodao je da se drugom odlukom želi zabraniti podzakup kuća i štandova.

'Da bude još jasnije, propisano je da je zabranjen podzakup kućica i štandova za vrijeme manifestacija. Kućice i štandovi isključivo se mogu dodjeljivati javnim natječajem. Dosad je to bilo neposrednom dodjelom. Želimo prekinuti tu praksu, reket koji je bio u Zagrebu', kazao je Tomašević.

Istaknuo je da želi da se raščisti sve oko Adventa i da se vidi koja je bila uloga Turističke zajednice u svemu.

Naveo je i da je Odbor za izbor i imenovanja Gradske skupštine izglasao i predlaže da se vijećnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora smanji naknada za 40 posto.

'Naknade bi se smanjile, a očekujemo od njih veći trud te rad. Smatram da treba uskladiti te naknade s onima u Skupštini, koje su smanjene', kazao je te dodao da vijećnici neće dobiti naknadu ako ne dođu ni na jednu sjednicu u mjesecu. Više rada, manje naknade', rekao je Tomašević.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Smanjenjem naknada uštedjet će se 16,5 milijuna kuna godišnje.

Naveo je da su za tri člana Uprave Holdinga dobili 73 prijave koje se obrađuju, nakon čega će ići bodovanje. Zatim ćemo imati intervjue, maksimalno ih može biti 15, ali ne znam koliko će točno i dokada sve skupa trajati', istaknuo je Tomašević.

Naglasio je da nije zadovoljan uštedama u gradskim uredima, da se pokušavaju napraviti uštede na materijalnim troškovima, ali da će o svemu imati informacije idući tjedan.

Govoreći o problemu otpada, kazao je da se traži rješenje za pitanje biootpada.

'Pokušavamo stabilizirati sustav, a onda ćemo se baviti time kako da sustav bude što jeftiniji i ekonomičniji. Trenutno se bavimo time da se osigura odvoz bio i građevinskog otpada. Pokušavamo uspostaviti sustav tako da funkcionira, a onda ćemo ići u reviziju', kazao je Tomašević.

Luka Korlaet, Tomaševićev zamjenik, najavio je da od danas kreću mobilni timovi za pomoć građanima pri ispunjavanju dokumentacije za obnovu nakon potresa.