zagrebački gradonačelnik

Tomašević: Ako se netko u GSKG okoristio na obnovi, to je kao ratno profiterstvo

18.06.2021 u 13:43

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u petak je poručio da potpuno podržavaju sve istražne radnje u GSKG, a ako se utvrdi da je netko zlorabio javni položaj da bi sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist na obnovi nakon potresa - za njega je to kao ratno profiterstvo

"Mi smo hitno djelovali vezano za novu upravu i novi nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga i zbog financijske situacije ali isto tako da se konačno počne uvoditi reda u Zagrebačkom holdingu, a GSKG je jedna od tvrtki kćeri holdinga", rekao je Tomašević nakon sastanka s ravnateljem Fonda za obnovu Damirom Vanđelićem.

"Ako se utvrdi da je riječ o obnovi - to je dno dna. Ne želim prejudicirati ničiju krivnju, međutim, ukoliko se utvrdi da je netko zlorabio svoj javni položaj da bi sebi pribavio nepripadajuću materijalnu korist i to upravo na obnovi nakon potresa - za mene je to jednako kao ratno profiterstvo", istaknuo je. Rekao je da potpuno podržava sve istražne radnje svih istražnih tijela da se stvari raščiste, da se svi sumnjivi poslovi raščiste i neka to bude upozorenje svima koji misle izvlačiti novac nezakonito na procesu obnove nakon potresa. Tomašević kaže da se nije čuo sa šefom GSKG-a, ali indirektno da.

"Indirektno da, znači komuniciram sa Upravom Holdinga, oni komuniciraju sa direktorom GSKG-a, tako da to nije moj posao", rekao je Tomašević dodavši kako se boji da će toga biti još, da je ovo samo početak. Poručio je kako konačno želi da se počne uvoditi reda u sva gradska poduzeća u svakom smislu.

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

"Jasan je zadatak koji je pred upravom da napravi podloge za restrukturiranje, za refinanciranje, a isto tako da ta komunalna gradska poduzeća počnu pružati kvalitetne usluge građanima, a nažalost GSKG nije baš te usluge pružao kvalitetno do sada", istaknuo je Tomašević. Podsjetio je da je i on kao gradski zastupnik često kritizirao rad GSKG-a te poručio kako vjeruje da se to može restrukturirati na način da to bude puno bolje i da se bolje pružaju komunalne usluge svim građanima. Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić istaknuo je da će ta akcija Uskoka u GSKG-u pripomoći raščišćavanju situacije oko obnove i onemogućiti ubuduće da će se raditi akcije koje su potpuno neshvatljive i neprimjerene, pogotovo u ovakvim situacijama.

Tomislav Tomašević i Damir Vanđelić Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Višnjić

"Zahvaljujem se Uskoku i Državnom odvjetništvu koji pomažu preventivno čistiti sve ove situacije", poručio je Vanđelić. Novinari su gradonačelnika Tomaševića pitali i ima li danas još više informacija vezano za rješenje Ministarstva uprave i pravosuđa prema kojemu je Grad Zagreb vlasnicima nezakonito oduzeo zemljište u Gračanima kako bi na njegovom mjestu napravio parking za žičaru. Tomašević je rekao da razmatraju pravna sredstva na koji način će reagirati na tu odluku Ministarstva.

"S jedne strane trebamo štititi interes Grada i braniti imovinske interese Grada, a s druge strane nisam sretan kako je cijeli taj projekt pripreman", rekao je. Dodao je da je to naslijedio i da se  mora baviti žičarom i dalje iz perspektive uporabne dozvole. Ona ne radi, stvara troškove i to je jedan od gorućih problema u Gradu Zagrebu. Imamo kredit više od pola milijarde kuna, kamate dolaze, a imamo objekt koji uopće nije u funkciji", istaknuo je Tomašević.