RASPRAVA U SABORU

Tolušić: Posao koji radimo promijenit će sliku hrvatske poljoprivrede

06.12.2018 u 17:06

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u četvrtak je, na koncu saborske rasprave o prijedlogu zakona o poljoprivredi, izrazio nadu da će posao koji radi njegovo Ministarstvo promijeniti sliku hrvatske poljoprivrede koja je, ocijenila je oporba, poprilično sumorna.

Ono što Ministarstvo radi neće biti vidljivo danas, ali mislim da radimo dobre stvari, rekao je ministar na koncu višesatne rasprave, obilježene jučerašnjom akcijom oporbe, prekidom sjednice i zajedničkim izlaskom za govornicu kako bi se spriječilo da Sabor o tom zakonskom raspravlja u srijedu, a ne u četvrtak.

Činimo sve da poljoprivredniku olakšamo posao, pomognemo mu, rekao je Tolušić, pa se osvrnuo na oporbene prozivke da se u Hrvatskoj malo proizvodi, a proizvedeno ne može plasirati.

"Ajmo izaći iz socijalizma", pozvao je zastupnike, tumačeći im kako država, odnosno Ministarstvo ne otkupljuje "ni mrkvu, ni peršin", nego stvaraju uvjete da taj sektor bude bolji, daje novce za modrenizaciju, za efikasnost.

Opetovao je kako je poljoprivredna strategija u izradi, nada se da će "kroz par mjeseci" biti gotova, a kada točno nije precizirao.

Mnogi nisu pročitali zakon

"Bez vrijeđanja, velik dio onih koji su kritizirali zakon, bojim se da ga nisu ni pročitali", rekao je ministar, precizirajući kako misli na zastupnike oporbe, kojih na njegovom "završnom obraćanju nema".

To je najveća tragedija današnje rasprave, ocijenio je te primjetio kako je "incident jučer" (akcija oporbe) loša poruka i za javnost i za poljoprivrednike.

Mostov zastupnik Nikola Grmoja ustrajava pak da se akcija oporbe pokazala opravdanom, da su zahvaljujući njoj mnogi zastupnici dobili priliku sudjelovati u raspravi o prijedlogu zakona. Zaključak rasprave je da nam je poljoprivreda u velikim problemima, a selo uništeno, da ne proizvodimo dovoljno, a ono što proizvedemo ne uspjevamo plasirati, rekao je.

  • +15
Sabor raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Višesatnu raspravu zastupnici su 'iskoristili' i kako bi razmijenili mišljenja čiji su ministri odgovorniji za loše stanje u poljoprivredi.

I dok oporba 'upire prstom' u činjenicu da su u proteklih 27 godina sudbinu poljoprivrede mahom 'krojili' HDZ-ovi ministri, vladajući ne propuštaju priliku spomenuti ulogu SDP-ova ministra Tihomira Jakovine.